Megjelent: 15 éve

A sikeres állásinterjú titka

Sok esetben még a rutinos állásinterjúra járók sem tudják, egyes szituációkban hogyan kell viselkedni.

images

Érdemes az állásinterjú előtt 5 perccel megérkezni, esetleg pontban a megbeszélt időpontban, de lehetőleg ne 20 perccel korábban, vagy 10 perccel később essünk be - tanácsolja a job-center.hu. Ha "csak" a recepciós, vagy az asszisztens fogad is, bemutatkozni, elárulni, hogy kihez és milyen ügyben érkeztünk sose felejtsünk el - tanácsolják.

Ha egy pohár üdítővel kínálnak, el kell fogadni, ugyanis ez annak a metakommunikációja, hogy mi ma nyitottan érkeztünk, szeretnénk megszerezni a lehetőséget, elfogadni, amit kínálnak. Amikor megérkezik az interjúztató, ismét kézfogás és bemutatkozás következik. A kézfogás legyen határozott, ne túl gyenge, ne túl erős. Fontos, hogy vigyünk magunkkal egy kinyomtatott önéletrajzot. Ritkán ugyan, de előfordulhat ugyanis, hogy az interjúztatónak szüksége lehet rá.

Fontos, hogyan ülünk - hívják fel rá a figyelmet. Összeszedetten, egyenes háttal, nem túl lazán érdemes ülni, persze feszengeni sem kell. Fontos, főleg hölgyek esetében, hogy a lábak legyenek összezárva. A karok az asztalon, vagy a szék karfáján, semmiképpen sem összefonva. Ez is nyitottságot, odafigyelést tükröz. Ugyanígy hangsúlyt kap a figyelem. Figyeljük az interjúztató arcát, koncentráljunk, hogy a szemébe nézzünk: éreztessük, hogy fontos számunkra, amit mond és követjük azt.

Figyeljünk értelmezve a hallottakat - javasolja a job-center.hu. Kérdezzünk vissza, ha valami nem volt világos, vagy további kifejtésre szorul. Hallgassunk figyelmesen és figyeljünk arra, hogy kérdéseinkkel, közbeszólásainkkal ne szakítsuk félbe az interjúztatót. Kérdésekre célirányos, kifejtett választ érdemes adni, 3-5 tőmondatban összefoglalható minden lényeges információ.

Elköszönéskor a kézfogás sose maradjon el! Ha névjegyet kapunk, azt tegyük el olyan helyre, amelyből az interjúztató érzi, fontos nekünk a fennmaradó kapcsolat. Ne feledjük megköszönni a bemutatkozási lehetőséget, a ránk fordított időt. Bátran feltehető a kérdés, miszerint válaszra mikor számíthatunk.

Amennyiben valaki nagyon türelmetlen, és szeretne a pályázata végére jutni, az interjút követően 3-4 napnak mindenképpen el kell telnie, míg utánakérdez. Legjobb első körben e-mailben érdeklődni, körülbelül csak egy bő hét elteltével telefonon - tanácsolják.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek