Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Alaptörvény-ellenes lehet a folyamatos nemzetbiztonsági ellenőrzés

Az ügyben Szabó Máté ombudsman fordult az Ab-hez június 24-én. Kifogásolta többek között, hogy kiterjesztették a nemzetbiztonsági ellenőrzés időkereteit. Korábban csupán az ellenőrzést szükségessé tevő jogviszony létrejöttét megelőzően folyt vizsgálat, ezután annak fennállása alatt folyamatosan is van erre lehetőség. Az érintett közszolgát évente kétszer harminc napig megfigyelhetik.

Az Ab megkezdte a törvény vizsgálatát, de a vitatott rendelkezések augusztus 1-jei hatálybalépése után lehet érdemben elbírálni.

A testület ugyanakkor megállapította, hogy a vizsgált rendelkezések a magánélet sérthetetlenségének jogát súlyosan korlátozzák. A korlátozás módja, folyamatos jellege alapján pedig valószínűsíthető, hogy az új törvényi rendelkezések alaptörvény-ellenesek. Alkalmazásuk az érintetteknek súlyos és helyrehozhatatlan hátrányt okozhatna. Mindezek miatt az Ab hétfőn teljes ülésen felfüggesztette a rendelkezések hatálybalépését. A határozatot kedden tették közzé a testület honlapján.

Tavaly nyáron a családvédelmi törvénynél alkalmazta először az Ab a vizsgált rendelkezés hatálybalépésének felfüggesztésére vonatkozó új jogkörét, majd abban az ügyben az év végén meghozta érdemi döntését, amellyel megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseit.

A nemzetbiztonsági törvény ügyében az ombudsman hivatalból vizsgálódott. Kifejtette többek között, hogy konkrét ok és cél nélküli ellenőrző tevékenység szélsőségesen egyenlőtlen információs viszonyt alakít ki az állam és a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vont ember között.

Szabó Máté azt is kifogásolta, hogy a nemzetbiztonságot felügyelő miniszternek minden szervnél vétójoga lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonyok meghatározásában, így - az ombudsman álláspontja szerint - befolyásolhatja a független intézmények szervezetét, személyzeti politikáját és végső soron működését.

Az ombudsman szóvá tette, hogy nincs külső kontrollja a nemzetbiztonsági ellenőrzésnek. A törvény nem teszi lehetővé, hogy bíró ellenőrizze a nemzetbiztonsági ellenőrzés pártatlanságát, tisztaságát, mindez pedig sérti a jogállamiság elvét.

Az Országgyűlés május 21-én fogadta el a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról szóló törvényt. A fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt törvényjavaslatát kormánypárti és jobbikos szavazatokkal fogadta el a parlament.

A jogszabály szerint nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esnek a miniszterek, az államtitkárok, a közigazgatási és a helyettes államtitkárok, a kormány-, a miniszterelnöki és a miniszteri biztosok, az önálló államigazgatási szervek, a központi és a kormányhivatalok vezetői, az Országgyűlés főigazgatója, az Országgyűlés Hivatala és a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, a nagykövetek, az önálló külképviseletet irányító konzulok, a vezérkari főnök, a tábornokok, a rendőrfőkapitányok és -kapitányok, az állami cégek vezetői, a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjai, a rendőrség terrorelhárítói és belső bűnmegelőzői, valamint -felderítői, a parlament nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságának tagjai, szakértői, illetve a bizalmas, titkos vagy szigorúan titkos minősítésű adatot kezelők, a Független Rendészeti Panasztestület tagjai és az országgyűlési őrök.

A rendőrkorrupciót szeretnék visszaszorítani

"A szándékainktól nem térünk el" - reagált Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a hírre. Szerinte az Ab nem a törvény szellemét kifogásolta, és ha a testület javaslatot tesz a jogszabályban szereplő garanciák szélesítésére, azt a kormánytöbbség teljesíti.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett "a módosítás egyik kiváltó okára, a Vizoviczky-ügyre", amely - mint mondta - a rendőrkorrupció egyik legnagyobb hatósági felszámolása volt. Hozzáfűzte, az üggyel kapcsolatban bontakozott ki a vita a meglévő gyakorlat helyességéről, amely szerint ha valaki átesik a munkájához előírt nemzetbiztonsági átvilágításon, akkor öt évig nem vonják ellenőrzés alá. Ez vezetett oda, hogy magas rangú rendőri vezetők korrupciós ügyekbe keveredtek - fűzte hozzá.

A politikus emlékeztetett arra: "a sokat támadott" alkotmánybírósági törvény teremtette meg annak lehetőségét, hogy a testület a jogszabály hatályba lépését függessze fel.
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter