Átlag 22 milliót fizetnek a jövedelemtitkolók"/>
Megjelent: 13 éve

Átlag 22 milliót fizetnek a jövedelemtitkolók

Az eredetileg tervezettnél harmadával több vagyonosodási vizsgálatot végezhet idén az APEH. Az átlagos jövedelemeltitkoló 22 milliót fizet az adóhatóságnak, mégpedig – a Népszabadság szerint – igen gyorsan.

A revizorok tapasztalata alapján átlagosan 9,8 millió forintnyi adót nem fizettek be az elmúlt öt évben az idén ellenőrzött magánszemélyek. Az adó- és mulasztási bírsággal, a késedelmi pótlékkal az átlagos büntetés már több mint 22 millió forint. A prímet a be nem fizetett adó nagyságában egy több mint 60 milliós tétel viszi.

Nagy József, a hatóság főosztályvezetője a Népszabadságnak elmondta: ha valaki évi 6 millió bruttó jövedelmet vall be (vagyis havi félmilliós bruttó, 260-270 ezres nettó jövedelemről ad számot), ám 50-60 milliós ingatlant vásárol, az APEH utánaszámol, s meghatározza azt a legkisebb nettó jövedelemszintet, amely mellett szerinte már kigazdálkodható volt a több tízmilliós ingatlan ára. S ha csak azt találja, hogy ahhoz évi nettó hatmillió forint kellett, az évente be nem fizetett adó máris többmilliós tétel, ráadásul a „számlát” öt évre visszamenőleg kell kiegyenlíteni.

A vagyongyarapodást saját nyilatkozata alapján vizsgálja a hatóság, az APEH-nél kiválasztott magánszemélyek egy kérdőívet kapnak, aminek a segítségével számot kell adni az ingatlan-, a gépkocsi-adásvételekről, a kérdéses időszakban igénybe vett nagyobb értékű szolgáltatásokról – ilyenek lehetnek például az utazások egy bizonyos, a hatóság által jelzett érték felett. S az adásvételi szerződések másolatai mellett arról is számot kell adni, az elmúlt öt évben melyik bankban milyen számlát vezetett, nyitott, illetve szüntetett meg az illető.

A vagyonosodási vizsgálatok esetén a bizonyítási teher is megfordul: az APEH megállapítja a hiányzó jövedelmet, és ha a vizsgált illető nem ért egyet, a hatóság határozata ellen fellebbezhet, s bizonyíthatja, hogy a kérdéses vagyonszerzésre – esetleg korábbi forrásból – volt legális, leadózott vagy nem adóköteles pénze. Ezzel azonban nem sokan élnek, legalábbis a többi ellenőrzési típushoz képest alacsony a fellebbezések, különösen a sikeres fellebbezések aránya. Nagy József szerint a vagyongyarapodási vizsgálatokon feltárt hiányzó összegeket gyorsan befizetik.

A hatóság kockázatelemzéssel választja ki azokat, akik vagyonváltozását megnézi. Ide belépőt jelenthetnek a nagy értékű ingatlan- és gépkocsivásárlások, de az is, ha valaki többször nagy értékű kölcsönt juttatott cégének a vállalkozás papírjai alapján. A gázártámogatáshoz kapcsolódó ellenőrzés is jobbára vagyonosodási vizsgálat részét képezheti majd: a főosztályvezető szerint nem valószínű, hogy valakit kizárólag gázárügyben keressenek meg.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek