Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Átlagon felül keresnek az informatikusok

Továbbra is kifizetődő az informatikusi pálya megcélzása Magyarországon. A Java fejlesztők, a C++ programozók, a vállalatirányítási rendszerfejlesztők és tanácsadók fizetése bruttó 400 ezer forintnál kezdődik, ráadásul még keresettek is az álláspiacon. Nyugat-Európában egymillió forint feletti fizetés mindennaposnak számít. Persze a diploma még kevés az érvényesüléshez.

"Az informatikai szakemberek közül jelenleg a több éves tapasztalattal rendelkező SAP fejlesztők, Java fejlesztők, és a felsőfokú végzettséggel rendelkező rendszergazdák a legkeresettebbek. Emellett a különböző szolgáltató központok megjelenésével az IT helpdesk-esek iránt is megnőtt az igény. A C++, C# fejlesztők az utóbbi időben vesztettek népszerűségükből, ám ettől függetlenül ők is igen hamar - egy-két hónapon belül - állásra találhatnak a hazai piacon" - tájékoztatott Komjád Gyöngyvér, a CSM személyzeti tanácsadó munkatársa.

300 ezertől a csillagos égig
A szakemberek iránti igény a bérekben is megmutatkozik. Komjád Gyöngyvér elmondása szerint a junior, vagyis a 3-4 év tapasztalattal rendelkező SAP tanácsadók bére 600-700 ezer forint, a tapasztaltabb, senior SAP tanácsadók pedig bruttó 1-1,5 millió forintot kapnak havonta. A Java fejlesztők bruttó 400-600 ezer forintot kereshetnek meg havonta, a rendszergazdák pedig felelősségtől függően bruttó 300-600 ezer forintot.

A junior C++, C# programozók fizetése 300-400 ezer, a senioroké pedig 700-800 ezer forint. Az informatikán belül a legkevesebb pénzzel az IT helpdeskes-eket honorálják, ám 250-300 ezer forint még így is a Központi Statisztikai Hivatal által mért, bruttó 184 ezer forintos országos átlagbérnél magasabb.

Személyes beszélgetés, szakmai teszt
Miként vesznek fel a cégek informatikusokat? Több lépcsőn át vezet az út a munkaszerződésig. "Az álláshirdetésre pályázók részt vesznek egy személyes interjún, amely két részből áll. Az első részben a személyiségét térképezzük fel, illetve arra kérjük a jelöltet, hogy meséljen korábbi munkáiról idegen nyelven. Így mind kommunikációs készségéről, mind nyelvtudásának mértékéről tájékozódhatunk. Ezután a szakmai vezető veszi át a szót, aki felméri a pályázó szakmai tudását, majd a jelentkezőknek szakmai tesztet kell kitölteniük" - tájékoztatott Zsámboki Zsuzsanna, az Evosoft Hungary toborzási specialistája.

"A magasabb szintű pozíciók - például a projektvezetői munkakörök - esetében a pályázóknak a számítógép előtt is bizonyítaniuk kell rátermettségüket: például egy programozási feladatot kell megoldaniuk, miközben a szakmai vezetők figyelik őket" - tette hozzá a főleg mérnöki szemléletű szoftverfejlesztőket kereső cég toborzási specialistája.

Nyugat-Európában is keresettek
A lehetőségek és a bérek az ország határain kívül is hasonlóan kecsegtetőek. A hazai informatikusokat Európa számos országa, köztük Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc is tárt karokkal fogadja.

Az informatikai szakemberek külföldi munkaerő-közvetítésével is foglalkozó Computer Partner Kft. ügyvezetője elmondta: Németországban, Ausztriában, Svájcban óriási az igény irántuk.

"Az SAP tanácsadók, programozók, a Java programozók, és a C# programozók igen keresettek. Naponta átlagosan 20 megkeresés érkezik külföldi cégektől, akik különböző projektjeikbe szeretnének hazai szakembereket bevonni" - tájékoztatott Legeza István.

A cégek ráadásul kiemelkedő, a hazainál jóval magasabb fizetéseket ajánlanak a szakemberek. "A hozzánk forduló informatikusok többsége vállalkozó, és fizetésük is eszerint alakul", teszi hozzá Legeza István. Az SAP tanácsadók Németországban és Svájcban 2 millió 600 ezer- 2 millió 800 ezer forintos, Magyarországon havi 1 millió 600 ezer forintos bevétellel kalkulálhatnak. A Java fejlesztők, rendszergazdák, C# programozók itthon 600 ezer forintos, Ausztriában átlagosan 1 millió 400 ezer forintos, Németországban és Svájcban pedig 1 millió 800 ezer - 2 millió forintos fizetésre számíthatnak.

A magyarok nem végleg mennek el
A fentiek ismeretében joggal vetődik fel a kérdés: ahogy az orvosok, úgy az informatikusok esetében is hamarosan hiány alakul ki hazánkban? Legeza István szerint agyelszívástól nem kell tartani. "A külföldi cégek által ajánlott munkák 3-6 hónapos, 1 éves projektek. A szakemberek többsége nem költözik ki véglegesen külföldre, a munka végeztével hazajönnek" - árulta el az ügyvezető.

Oroszi Babett
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hatmillió dollárra pereli egykori alkalmazottját Robert De Niro cége

Robert De Niro titkárnője a kereset szerint alig dolgozott, miközben évi 300 ezer dollárt tett zsebre. Teljes cikk

12 hét szabadság minden évben, hogy legyen idő élni

Ausztráliai alkalmazottainak évi 12 hetes szabadságot ad az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég. Ebben a három hónapos időtartamban, az úgy... Teljes cikk

Egyre többen viszik be munkahelyükre kutyájukat az Amazon dolgozói közül

Tavaly 6000 kutya fordult meg az Amazon Seattle-i központjában, idén már 7000 eb látogatott el gazdájával annak munkahelyére - írja a fortune.com. Teljes cikk