Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Csökkent a munkanélküliségi arány januárban Szlovákiában

Éves összehasonlításban jelentősen, havi szinten kevésbé érezhetően csökkent januárban Szlovákiában a munkanélküliségi arány, amely a hónap végére 5,88 százalékosra esett vissza, ami az eddigi legalacsonyabb érték - írja a MTI.

A nyilvántartott munkanélküliek aránya Szlovákiában januárban 0,06 százalékponttal csökkent az előző havihoz és 2,76 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve.

Az aktuális statisztika szerint az országban a munkát keresők száma a múlt hónap végén meghaladta a 197 ezret, 76 ezerrel, 28 százalékkal csökkent egy év alatt.

Szlovákiában januárban mintegy 5 és fél ezerrel bővült a rendelkezésre álló munkahelyek kínálata is, így ezek száma megközelítette a 75 ezret. A legtöbb rendelkezésre álló munkahelyet Pozsony megyében a legkevesebbet Besztercebánya megyében mutatták ki.

A munkanélküliségi arány, regionális megoszlását tekintve az év első hónapjában az ország 8 megyéje közül hatban csökkent, járási szintre lebontva 52 járásában mérséklődött, 26 járásban pedig nőtt.

Szlovákiában a munkanélküliségi arány, regionális megoszlását tekintve hagyományosan az ország keleti és középső megyéiben (Kassa, Eperjes és Besztercebánya) a legmagasabb, tavaly átlagban kilenc százalék körüli volt, ugyanakkor a legalacsonyabb ugyancsak hagyományosan, nyugaton, Nagyszombat és Pozsony megyékben, ahol 2017-ben átlagosan csak három százalék körüli értékeket mutattak ki.

MTI
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter