Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Csökkentik a szociális segélyeket Japánban

Csökkentik a szociális juttatások összegét Japánban - jelentette be szerdán Tamura Norihisza népjóléti miniszter, arra hivatkozva, hogy a munkanélküli segély összege sok esetben meghaladja az alacsony keresetű aktív dolgozók átlagos kiadásait.

Az egészségügyi, munkaügyi- és népjóléti minisztérium társadalombiztosítási tanácsának felmérése szerint egy két, 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelő házaspár nagyjából havi 186 ezer jenes (mintegy 470 ezer forint) segélyben részesül. Ezzel szemben egy alacsony keresetű, segélyt nem kapó háztartás áltagos havi kiadásai 159 ezer jent tesznek ki a minisztérium szerint.

"Ésszerű rendszer kialakítására fogunk törekedni" - közölte újságírókkal Tamura a Kyodo hírügynökség beszámolója szerint. A csökkentés ugyanakkor nem fog vonatkozni a 60 évnél idősebb, egyedülálló emberekre.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt decemberi választási kampányában az elszaladó költségek miatt a segélyezési keret 10 százalékos csökkentését ígérte. Tavaly őszi adatok szerint 2,13 millióra nőtt a munkanélküli segélyben részesülők száma a szigetországban. Egy korábbi kimutatás szerint a juttatások 2012-ben 3,7 ezer milliárd jenben kerültek az államnak és a helyi önkormányzatoknak, amely nagyjából a teljes adóbevételek 10 százalékával egyenértékű.

Szakértők szerint a segélyen élők számának jelentős növekedése a gazdaság gyengélkedése mellett részben azzal is magyarázható, hogy sokaknak jobban megéri felvenni a juttatást, mint munkát vállalni. A kiadások növekedéséhez az is hozzájárult, hogy a gazdasági világválság kitörése óta a minisztérium valamelyest enyhített a segélyhez jutás feltételein.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter