Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Czomba: Stratégiai cél a fiatalok foglalkoztatása

Amíg a fiatalok munkaerőpiaci helyzete nem javul, addig Magyarország sem juthat túl a válságon - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden Gödöllőn.

Az Európai Unió (EU) munkaügyi minisztereinek és államtitkárainak kétnapos informális ülését követő sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: az Európai Unió egésze és Magyarország számára is az egyik legfontosabb napirenden tartandó téma a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság.

A kétnapos ülés első napján, hétfőn délelőtt a tanácskozás résztvevői találkoztak a szociális partnerekkel és a szociális platform képviselőivel, ahol a fiatalok foglalkoztatása illetve általában a munkahelyteremtés témája került terítékre, majd ezt követte a miniszteri tanácskozás hétfő délután illetve kedd délelőtt.

Czomba Sándor elmondta: a magyar EU elnökség által az asztalra tett két legfontosabb napirenddel foglalkozott a kétnapos ülés: az egyik stratégiai cél a fiatalok munkába állítása és a munkaerőpiacon való megtartása, a másik stratégia cél általában a munkahelyteremtés.

"Az uniós tagállamoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a válságperiódus ne határozza meg tartósan a fiatalok és ezáltal Európa jövőjét" - fogalmazott az államtitkár, egyetértve Andor László EU-biztos véleményével, aki szerint a válságon addig nem jutottunk túl, amíg nem valósul meg a foglalkoztatottság dinamikus növelése Európában.

Az államtitkár hangsúlyozta azt a törekvést is, hogy azoknak a fiataloknak is legyen munkája, akik korán elhagyják az iskolát, illetve azoknak, akik alacsony képzettségűek. Az államtitkár megismételte az Európa 2020 stratégia legfontosabb célját, amely szerint a jelenlegi 65 százalékos foglalkoztatási rátát 2020-ra 75 százalékra szükséges emelni.

A költségvetésben a magyar munkaerőpiaci alap kiadásaira idén közel 340 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az úgynevezett aktív ellátásokra mintegy 100 milliárd forint fordítható - felelte az MTI kérdésére az államtitkár. Ezen belül a legjelentősebb összegek a szakképzésre, közmunkára és a pályázaton elnyert összegek önrészének biztosítására fordíthatók.

Andor László: Most el kell kezdeni a reformokat

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja a keddi találkozón elmondta: a foglalkoztatás növeléséhez már most el kell kezdeni a reformokat, amelyeknek a munkaerőpiac keresleti és kínálat oldalát egyaránt érinteniük kell.

A biztos kiemelte: a munkaerőpiac kínálati oldalának reformja elsősorban az oktatási-képzési rendszerek megújítását, és az élethosszig tartó tanulás elősegítését jelenti, ezzel jobb munkaerő-kínálat teremthető a gazdaság számára. Adott csoportok - például a fiatal és idősebb munkavállalók, vagy a szülés után visszatérő nők - helyzetét a kereslet befolyásolásával lehet javítani.

Andor László felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Szociális Alap (ESZA) pénzügyi eszközei uniós szinten is segítik az egyes tagállamok erőfeszítéseit. Hozzátette: a következő időszakban még nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, mivel a munkanélküliség leküzdése mellett a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat is integrálni kell a munkaerő-piacra. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a munkaügyi és szociális miniszterek aktívan részt vegyenek az uniós pénzügyi eszközök jövőjét formáló vitákban.

A biztos az MTI kérdésére elmondta: az Európai Szociális Alap munkaerő-piacot támogató pénzeszközeiből már mintegy 25 százalékot eljutattak a végső felhasználókhoz, azonban a válság miatt rosszabb a szociális és a regionális alap forrásainak felhasználása mint a megelőző költségvetési időszakban. A bizottság nyomon követi a felhasználást, az ESZA hét évre, 2013-ig rendelkezésre álló mintegy 80 milliárd eurós forrásából Lengyelország a legnagyobb egyéni felhasználó állam.

Egy másik kérdésre elmondta: a fiatalabb korosztály mellett fontos az idősebb munkavállalók helyzetének kezelése is. Ezért a bizottság 2012-t az aktív időskorúak évének nyilvánítja, vagyis megvizsgálja, hogyan lehet megőrizni az 50 év felettiek munkahelyeit, és hogyan lehet egészségmegőrző programokat indítani ebben a korosztályban, illetve fejleszteni a szaktudást.

A foglalkoztatás növelése - "gyógyító" politika

Joelle Milquet belga miniszterelnök-helyettes, foglalkoztatási miniszter úgy vélekedett: a költségvetési kiadások visszafogása idején is a foglalkoztatás bővítését kell a gazdaságpolitika fókuszába helyezni, mivel a foglalkoztatás összefügg a növekedéssel, ebben a tekintetben a foglalkoztatás bővítése "gyógyító", és egyben egyfajta "megelőző" politika. A munkaerő-kínálatnak ugyanis kulcseleme a jól képzett munkaerő. Hozzátette: a foglalkoztatáspolitikában a fiatalokra összpontosító programokat kell indítani.

María Luz Rodriguez Fernándes spanyol foglalkoztatási államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a spanyol munkaerőpiac helyzetén keresztül is látható, hogy nagy szükség van az aktív foglalkoztatáspolitika ösztönzésére a gazdaságélénkítés mellett. Így fel lehet készíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatal munkanélkülieket és a megváltozott munkaképességűeket a munkavállalásra - fűzte hozzá.

  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeken a helyszíneken várhatóak NAV-ellenőrzések a következő hetekben

A NAV közzétette, hol terveznek ellenőrzéseket végezni szeptember utolsó hetétől kezdve. Teljes cikk

Milliókat és egy fazék birkapörköltet kért egy szolnoki ügyvéd, hogy lefizesse a bírót

Befolyással üzérkedés bűntette miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy szolnoki ügyvédet a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYÜ), aki a nyomozó... Teljes cikk

Nemzeti Népegészségügyi Központ: Nem kell karanténba vonulni az oltott dolgozóknak

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos álláspontja szerint azoknak a dolgozóknak, akik be vannak oltva, nem kell karanténba vonulniuk, ha... Teljes cikk