Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Czomba: Stratégiai cél a fiatalok foglalkoztatása

Amíg a fiatalok munkaerőpiaci helyzete nem javul, addig Magyarország sem juthat túl a válságon - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden Gödöllőn.

Az Európai Unió (EU) munkaügyi minisztereinek és államtitkárainak kétnapos informális ülését követő sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: az Európai Unió egésze és Magyarország számára is az egyik legfontosabb napirenden tartandó téma a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság.

A kétnapos ülés első napján, hétfőn délelőtt a tanácskozás résztvevői találkoztak a szociális partnerekkel és a szociális platform képviselőivel, ahol a fiatalok foglalkoztatása illetve általában a munkahelyteremtés témája került terítékre, majd ezt követte a miniszteri tanácskozás hétfő délután illetve kedd délelőtt.

Czomba Sándor elmondta: a magyar EU elnökség által az asztalra tett két legfontosabb napirenddel foglalkozott a kétnapos ülés: az egyik stratégiai cél a fiatalok munkába állítása és a munkaerőpiacon való megtartása, a másik stratégia cél általában a munkahelyteremtés.

"Az uniós tagállamoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a válságperiódus ne határozza meg tartósan a fiatalok és ezáltal Európa jövőjét" - fogalmazott az államtitkár, egyetértve Andor László EU-biztos véleményével, aki szerint a válságon addig nem jutottunk túl, amíg nem valósul meg a foglalkoztatottság dinamikus növelése Európában.

Az államtitkár hangsúlyozta azt a törekvést is, hogy azoknak a fiataloknak is legyen munkája, akik korán elhagyják az iskolát, illetve azoknak, akik alacsony képzettségűek. Az államtitkár megismételte az Európa 2020 stratégia legfontosabb célját, amely szerint a jelenlegi 65 százalékos foglalkoztatási rátát 2020-ra 75 százalékra szükséges emelni.

A költségvetésben a magyar munkaerőpiaci alap kiadásaira idén közel 340 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az úgynevezett aktív ellátásokra mintegy 100 milliárd forint fordítható - felelte az MTI kérdésére az államtitkár. Ezen belül a legjelentősebb összegek a szakképzésre, közmunkára és a pályázaton elnyert összegek önrészének biztosítására fordíthatók.

Andor László: Most el kell kezdeni a reformokat

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja a keddi találkozón elmondta: a foglalkoztatás növeléséhez már most el kell kezdeni a reformokat, amelyeknek a munkaerőpiac keresleti és kínálat oldalát egyaránt érinteniük kell.

A biztos kiemelte: a munkaerőpiac kínálati oldalának reformja elsősorban az oktatási-képzési rendszerek megújítását, és az élethosszig tartó tanulás elősegítését jelenti, ezzel jobb munkaerő-kínálat teremthető a gazdaság számára. Adott csoportok - például a fiatal és idősebb munkavállalók, vagy a szülés után visszatérő nők - helyzetét a kereslet befolyásolásával lehet javítani.

Andor László felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Szociális Alap (ESZA) pénzügyi eszközei uniós szinten is segítik az egyes tagállamok erőfeszítéseit. Hozzátette: a következő időszakban még nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, mivel a munkanélküliség leküzdése mellett a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat is integrálni kell a munkaerő-piacra. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a munkaügyi és szociális miniszterek aktívan részt vegyenek az uniós pénzügyi eszközök jövőjét formáló vitákban.

A biztos az MTI kérdésére elmondta: az Európai Szociális Alap munkaerő-piacot támogató pénzeszközeiből már mintegy 25 százalékot eljutattak a végső felhasználókhoz, azonban a válság miatt rosszabb a szociális és a regionális alap forrásainak felhasználása mint a megelőző költségvetési időszakban. A bizottság nyomon követi a felhasználást, az ESZA hét évre, 2013-ig rendelkezésre álló mintegy 80 milliárd eurós forrásából Lengyelország a legnagyobb egyéni felhasználó állam.

Egy másik kérdésre elmondta: a fiatalabb korosztály mellett fontos az idősebb munkavállalók helyzetének kezelése is. Ezért a bizottság 2012-t az aktív időskorúak évének nyilvánítja, vagyis megvizsgálja, hogyan lehet megőrizni az 50 év felettiek munkahelyeit, és hogyan lehet egészségmegőrző programokat indítani ebben a korosztályban, illetve fejleszteni a szaktudást.

A foglalkoztatás növelése - "gyógyító" politika

Joelle Milquet belga miniszterelnök-helyettes, foglalkoztatási miniszter úgy vélekedett: a költségvetési kiadások visszafogása idején is a foglalkoztatás bővítését kell a gazdaságpolitika fókuszába helyezni, mivel a foglalkoztatás összefügg a növekedéssel, ebben a tekintetben a foglalkoztatás bővítése "gyógyító", és egyben egyfajta "megelőző" politika. A munkaerő-kínálatnak ugyanis kulcseleme a jól képzett munkaerő. Hozzátette: a foglalkoztatáspolitikában a fiatalokra összpontosító programokat kell indítani.

María Luz Rodriguez Fernándes spanyol foglalkoztatási államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a spanyol munkaerőpiac helyzetén keresztül is látható, hogy nagy szükség van az aktív foglalkoztatáspolitika ösztönzésére a gazdaságélénkítés mellett. Így fel lehet készíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatal munkanélkülieket és a megváltozott munkaképességűeket a munkavállalásra - fűzte hozzá.

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter