Megjelent: 6 éve

Diszkriminálják a szlovákiai magyarokat?

Egyes szlovákiai álláshirdetések kikötik, hogy csak szlovák anyanyelvű munkavállalókat fogadnak – írja a Delta hetilapra hivatkozva a Bumm.sk hírportál.

images

Egyes szlovákiai álláshirdetések eleve kizárják annak lehetőségét, hogy nem szlovákok is betölthessék a munkakört. Főként az egyébként is magas munkanélküliséggel küzdő Dél-Szlovákiában nyelvi követelményként a szlovákot, mint anyanyelvet jelölik meg. Ezt úgy is lehet érteni, hogy magyarok kizárva - mutat rá a Delta hetilap legfrissebb száma.

Lancz Attila, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat jogász munkatársa a lapnak leszögezte, a szlovák anyanyelv, mint az alkalmazás feltétele egyértelműen diszkriminatív feltételnek minősül az antidiszkriminációs törvény értelmében. A szakértő szerint a munkaadó objektív érdeke nem lehet, hogy a szlovákul jól beszélő, de más anyanyelvű jelentkezőket kizárja.

Megjegyezte, sok esetben az is kérdés lehet, hogy egy-egy munkakör betöltésénél objektíven indokolható érdek-e egyáltalán az anyanyelvi szintű szlovák nyelvtudás, vagy elég a "jó szlovák nyelvtudás". Tehát akár egy anyanyelvi szintű szlovák nyelvtudás feltételül szabása is lehet diszkriminatív.

Lancz Attila közölte, az állás iránt érdeklődők panasszal fordulhatnak közvetlenül a hirdetést feladó céghez, továbbá a munkafelügyelőséghez, de akár még bíróságra is vihetik az ügyet.

Delta / Bumm.sk
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter