Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Döntés várható a szlovákiai tanársztrájk folytatásáról

Csütörtökön hoz döntést a decemberben felfüggesztett tanársztrájk esetleges folytatásáról a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos dolgozók Szakszervezete (OZPSVS), az Új iskolai szakszervezet (NSO) viszont máris megígérte a márciusi írásbeli érettségi vizsgák megtorpedózását.

images

A legnagyobb szlovákiai pedagógus szakszervezet (OZPSVS) sztrájkbizottsága már kedden összeül, hogy egyeztessen, de várhatóan csak csütörtökön dönt a decemberben ideiglenesen felfüggesztett sztrájk folytatásáról vagy végleges beszüntetéséről.

Közben a tavaly ősszel - a központi érdekvédelmi szervezet tevékenységével elégedetlen tanárok által szakadárszervezetként - létrehozott Új iskolai szakszervezet (NSO) kilátásba helyezte, hogy amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket, a következő sztrájkot a márciusi érettségi vizsgák és az ugyanakkor esedékes általános iskolai tudásszint felmérő monitor idejére időzíti. Ludovít Sebelédi, az NSO vezetője a szlovák közszolgálati hírügynökségnek (TASR) kijelentette: tudatosan választották a márciusi időpontot, hogy ezáltal is jelezzék a kormánynak, szándékaik komolyak.

Az NSO által ígért munkabeszüntetéstől a legnagyobb szlovák pedagógus szakszervezet elhatárolódott. Indokolatlan nyomásgyakorlásnak tartja az érettségik idejére ígért sztrájkot az oktatásügyi tárca. Michal Kalinák,a szaktárca szóvivője leszögezte: a minisztérium visszautasítja, hogy a diákokat túszként kezelje a szakszervezet olyan gondok miatt, amelyek 20 éven át halmozódtak fel.

Szlovákiában a pedagógusok tavaly novemberben kezdtek meghatározatlan idejű sztrájkba, miután Robert Fico kabinetje nem fogadta el azokat a követeléseket, hogy 2013-tól emeljék 10 százalékkal az oktatásügyi dolgozók béreit, s a kormány szavatolja, hogy évente a GDP 0,3 százalékával emeli az oktatási szférának szánt források összegét. Bár nem egyezetett meg a kormánnyal, a központi pedagógus szakszervezet néhány héttel később felfüggesztette a sztrájkot, az Új iskolai szakszervezet viszont folytatta nyomásgyakorló akcióit.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter