Megjelent: 15 éve

E-mailezési szabályok álláskeresőknek

Egy állás megpályázásánál könnyen ronthatjuk az esélyeinket, ha az első e-mailben szarvashibákat követünk el. Hogyan illik megszólítani a HR-est? Miként köszönjünk el? Melyek a hivatalos e-mail írásának szabályai? Néhány praktikus tippet gyűjtöttünk össze.

images

A személyzeti szakemberek írásbeli pályázatok százainak áttanulmányozása után pontosan látják a gyakori és tanulságos bakikat.

Kurta levél nem levél
"A jelentkezők gyakran megszólítás és elköszönés nélkül mindössze ennyit írnak a levélbe: önéletrajz, motivációs levél mellékelve" - mesélte Balázsy Krisztina, a Grafton vezető tanácsadója.

Ezzel azonban előnytelen helyzetbe hozzák saját magukat. "Az ilyen kurta "levél" unszimpátiát vált ki a kiválasztást végzők legtöbbjéből, első benyomásuk a jelöltről negatív lesz. Jobb elkerülni ezt, és inkább tíz-tizenöt percet rászánni elkészítésére" - mondta el Balázsy Krisztina.

A megszólítás
"Az elektronikus levelezésre - különösen az állásokra való jelentkezésekkor - az üzleti levelezés szabályai vonatkoznak" - tudtuk meg Görög Ibolya protokollszakértőtől.

Az e-mailt is - bármely hivatalos levélhez hasonlóan - megszólítással kell kezdeni, ami többféle lehet. "Ha a címzettnek van rangja, akkor azon szólítsuk meg: Tisztelt Osztályvezető Asszony! Ha nincs, vagy nem tudjuk, akkor pedig a nevén: Tisztelt Kovács Úr!, a nőknél pedig Kedves Szabó Andrea! Ha olyan címre írunk, ahol nincs még név sem, akkor a Jó napot kívánok! kezdés ajánlott" - tájékoztatott a protokollszakértő.

"A Kedves Béla! vagy a Kedves Andrea! formát csak bizalmaskodás és hosszabb ismeretség után javaslom" - tette hozzá.

A tartalom
A megszólítás után tanácsos leírni: pontosan mely pozícióra jelentkezik a jelölt, hol találta a hirdetést, illetve hogy mit csatolt az e-mailben. Ki lehet térni emellett arra, miért pont erre a munkakörre jelentkezett.

A www.jobpilot.hu oldalon bukkantam rá hirdetésükre, amelyben dinamikus, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező, 2-3 év tapasztalattal rendelkező értékesítőt keresnek.

Ajánlatuk azonnal felkeltette érdeklődésem. Mivel úgy érzem, a hirdetésben felsorolt elvárásoknak megfelelek, valamint az Önök által ajánlottak is egyeznek elképzeléseimmel, a jelentkezés feltételeinek megfelelően mellékelten küldöm angol illetve magyar nyelvű önéletrajzom és motivációs levelem.

Tilos a tegeződés
A hirdetésre elküldött e-mailben tilos tegeződő formát használni. A stílust tekintve nem ajánlott sem a barátkozó, sem a túlzottan kedveskedő, ahogy a laza sem. "Ne használjon smiley-kat, se szlengbe tartozó szavakat, és bánjon óvatosan a jelzőkkel is. Érthetőnek kell lenni, hivatalosnak és udvariasnak" - foglalta össze Görög Ibolya.

Az elköszönéssel kapcsolatban Balázsy Krisztina elmondta: a jelöltek általában azt cifrázzák túl a leginkább. "Gyakran írják: Bizalommal várom mielőbbi megtisztelő válaszát. Ez túl sok. Elegendő csak ennyit írni: Előre is köszönöm válaszát" - ad tippet Balázsy Krisztina.

Üdvözlettel, tisztelettel
"A levél zárására az üdvözlettel és a tisztelettel egyaránt megfelelő. Nem árt tudni: míg az üdvözlettel szó semleges hatású, addig a tisztelettel formáció hangsúlyozottá teszi az elköszönést" - állítja Görög Ibolya.

"Mielőtt azonban elküldi a levelet, mindenképp ellenőrizze: nem maradt-e benne helyesírási hiba. Rendkívül rossz hatást kelt a hibákkal teletűzdelt e-mail" - figyelmeztet a protokoll tanácsadó.


Oroszi Babett


  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
200 ezer forintért keresnek luxusvilla tesztelőt

A szerencsés jelentkezőnek egy hétvégét kell eltöltenie a Somerset városában található luxusingatlanban. Teljes cikk

Könnyen elvesztheti az állását, aki ügyetlenkedik az online meetingen

Akár az állásába is kerülhet a dolgozónak, ha késve csatlakozik egy online megbeszéléshez, vagy nem némítja le magát. Teljes cikk

Kirúgta a McDonald's a két dolgozóját, akik egy videóban a cipőjükbe törölték a hamburgert

Hétfő este lezárult a gyorsétterem belső vizsgálata, és kiderült, kik szerepelnek a közösségi médiában gyorsan elterjedt felvételen. Teljes cikk