Egyre több fiatal lenne művész "/>
Megjelent: 9 éve

Egyre több fiatal lenne művész

Ismét több nő lenne egyetemista, mint férfi, az ELTE vonzza a legtöbb diákot, és a legidősebb felvételiző 72 éves. Sokan lennének művészek, ám az idén jóval kevesebben vágynak a bölcsészkarokra. Körülbelül ugyanannyian jelentkeztek az idén is a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly.

Csaknem 141 ezren adtak be az idén felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A felvételizők többsége az elektronikus jelentkezést választotta, 81 054-en éltek ezzel a lehetőséggel. Az idén először adták be többen a felvételi kérelmüket interneten keresztül, mint jelentkezési lapon - mondta Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke az adatokat ismertető sajtótájékoztatón.

Kevesebb diák lenne bölcsész

Alapképzésre 95 660-an, egységes, osztatlan képzésre 10 622-en, felsőfokú szakképzésre 8842-en, mesterképzésre pedig 25 506-an adtak be kérelmet.

Regionális bontásban a legtöbb jelentkező (42 ezernél is több) Közép-Magyarországon lakik. Államilag támogatott képzésre első helyen 124 378-an, költségtérítésesre 18 022-en jelentkeztek. Az elsőhelyes jelentkezések között kicsivel nőtt a felsőfokú szakképzésre, és elenyészően csökkent a mesterképzésre pályázó diákok száma. Az alap- és osztatlan képzésre összesen 362 ezer jelentkezés érkezett. A hivatal elnöke kitért arra is, hogy a felsőfokú szakképzés iránti érdeklődés 5-7 százalékkal nőtt az elmúlt években, úgy tűnik, a diákok felfedezték ezt a képzési formát.

Az egyes képzési területek adatai szerint a művészeti képzésre jóval többen szeretnének bejutni, mint korábban, de jelentősen, 9-10 százalékkal nőtt az orvosi és egészségtudományi, valamint a természettudományi képzések iránti érdeklődés is. Ettől alig marad el az informatikai és a műszaki képzési terület, ide is többen jelentkeztek. A bölcsészet- és társadalomtudományi képzési területen ugyanakkor 9-10 százalékkal csökkent a jelentkezések száma.

Peruból is jönnének hozzánk tanulni

Továbbra is több nő szeretne bejutni a felsőoktatási intézményekbe, a jelentkezők 56,6 százaléka kerül ki közülük. Egy jelentkező átlagosan 3,4 helyre adott be kérelmet – tette hozzá Kerékgyártó Sándor, az Educatio kft. ügyvezetője.

Külföldről 2700-an jelentkeztek, az uniós államokon kívül Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is pályáznak a magyar felsőoktatásba.

A legtöbb jelentkező – mintegy 30 ezer – 1992-ben született, a legfiatalabb jelentkező 1995-ben látta meg a napvilágot. A legidősebb felvételiző 1939-es születésű, aki a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett, és fizika szakon szeretne tanulni – mondta az ügyvezető az MTI-nek. A legnépszerűbb intézmény az idén is az ELTE, amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ.

Princzinger Péter hozzátette: a regisztrációs leveleket a jelentkezőknek április végéig küldik szét, az egyes dokumentumok – így például a középiskolai bizonyítvány – benyújtási határideje június 1-je lesz. Az érettségit, a nyelvvizsgát, a felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumokat pedig július 7-ig lehet beküldeni, ez a dátum az egyszeri sorrendmódosítás határideje is. A ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg.

Azok nem juthatnak be a felsőoktatásba, akik nem érik el a minimális ponthatárt (200 pont). Az államilag támogatott felvehető keretszám az alapképzésben 53 450 lesz, mesterképzésre 19 600 hallgatót lehet felvenni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk

Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk