Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Együttműködési megállapodás az OMMF és a bányászati hivatal között

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH).

Az OMMF csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a megállapodás kitér az ellenőrzési feladatok elosztására és számos más, jogszabály-előkészítést, tájékoztatást érintő kérdésre. A megállapodást Dr. Bakos József, az OMMF elnöke és Jászai Sándor, az MBFH elnöke írta alá.

A megállapodás lényeges eleme, hogy már csak a mélyépítésnek nem minősülő, 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű, bányászati módszerekkel kialakított, föld alatti tárolóterek (pincék) kialakításánál, karbantartásánál végez munkabiztonsági és a munkaügyi ellenőrzéseket az MBFH. Az ennél kisebb alapterületű, mélyépítésnek nem minősülő munkálatok, pince létesítések esetében az OMMF szakmai irányításával működő munkaügyi és munkavédelmi felügyelőségek őrködnek a szabályok betartása felett.

A megállapodás ezzel együtt lehetővé teszi, hogy egyes esetekben, például a súlyos munkabalesetek kivizsgálásánál szakmai segítséget kapjanak a munkavédelmi felügyelők a Bányászati Hivatal munkatársaitól.

Újdonságnak számít az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a bányaüzemek területén, de más munkáltatók által végzett, nem bányászati tevékenység munkabiztonsági és munkaügyi felügyelete szintén az illetékes munkavédelmi felügyelőség, illetve munkaügyi felügyelőség hatáskörébe tartozik ezentúl.
Follow hrportal_hu on Twitter