Megjelent: 11 éve

"Elég volt!" - tüntetés a Parlament előtt

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták "a demokrácia megvédése érdekében" láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához. A rendőrség közbelépett.

Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok a Házban szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntetnek. A tiltakozó LMP-s politikusok azzal magyarázták tettüket, hogy nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében.

A Népszabadság tudósítása szerint a rendőrség egy percig sem hagyta az akció kibontakozását. Próbálták előbb szabaddá tenni az utat a sorsdöntő szavazásokra kocsikon érkező képviselők előtt, az LMP politikusait azonban a láncok miatt nem volt olyan könnyű félretolni. A rendőrök 11 óra magasságban mindenkit távozásra szólítottak fel, és arra a helyzetre, ha nem engedelmeskednek, közbeavatkozást ígértek.

A zsaruk előbb átmeneti bejárókat nyitottak, majd 11:20 magasságában hidegvágóval átvágták a láncokat. A rendőrség ezt követően előállította, és a helyszínről egy furgonnal elszállította az LMP öt képviselőjét. Majd megérkezett a második furgon a déli kaput blokkoló képviselőkért is.


December 23.: Orbán-rendszer megszületésének napjaAz ellenzéki párt közleményében azt írja, egy hosszú folyamat végét és egy új korszak kezdetét jelzi, hogy december 23-án az Országgyűlés többsége minden bizonnyal elfogadja a választójogi törvényt, a stabilitási törvényt, az új jegybanktörvényt és a házszabály módosításait. Az LMP szerint az új választójogi törvényben a választókerületek határait olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben.

A stabilitási törvényt azért kifogásolják, mert szerintük arról gondoskodik, hogy a Fidesz ellenzéke akkor se tudjon kormányozni, ha mégis megnyerné a választást, hiszen a törvény kétharmadba betonozza az igazságtalan egykulcsos adót, vagyis a következő kabinetnek is a "bukott Orbán-Matolcsy recept" szerint kéne kormányoznia.

Az LMP az új jegybanktörvénnyel kapcsolatban azt írja: a kormánytöbbség maga alá gyűri a Magyar Nemzeti Bankot, és ezzel "az utolsó tégla is a helyére kerül a köztársaság romjain épülő új, Fideszes pártállam épületében".

A házszabály módosítását pedig azért ítélik el, mert véleményük szerint lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatokról.

Az LMP azt írja, 2011. december 23. az Orbán-rendszer megszületésének napja. "A köztársaság helyébe lépő Orbán-rendszer gépezetében az utolsó fogaskerekek is a helyükre kerülnek. A parlamentáris demokrácia híveiként az elmúlt másfél évben mindent tőlünk telhetőt megtettünk az Országgyűlésben. A házon belüli eszközeink elfogytak. Ezért ki kell jönnünk a ház falai közül, és jeleznünk kell ezt a korszakhatárt" - fogalmaznak a közleményben. Ezért - folytatják - ezen a napon nem tehetnek mást, mint hogy "új ellenállást" hirdetnek az új rendszerrel szemben, ennek az ellenállásnak pedig "konfrontatívnak, de erőszakmentesnek kell lennie".

Az ellenzéki párt szerint az új ellenállás legerősebb fegyvere az igazság. "Ez a rendszer meg fog bukni, el fog tűnni, amint a társadalom egésze megtudja róla az igazságot, s ha az ellenzék hangot ad ennek az igazságnak" - teszik hozzá.

Szerintük az LMP, csak egy szereplője lehet az igazság kimondására szerveződő ellenállásnak, ezért remélik, hogy december 23-án együtt emelhetik fel a szavukat a parlamenten belüli és kívüli ellenzék minden tömörülésének tagjaival, akiknek fontos demokrácia megvédése.

Úgy vélik az Orbán-rendszer nem lesz tartós, meg fogja rendíteni a 2012-es népszavazás, amely visszaadja a munkavállalók elvett jogait és romba fogja dönteni a 2014-es országgyűlési választás.

"Készüljünk arra, hogy nemsokára együtt fogjuk újjáépíteni a köztársaságot" - zárja közleményét az LMP.

MTI/Népszabadság
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter