Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Ellehetetlenülnek a háziorvosi praxisok

A jelenlegi OEP-finanszírozásból nem lehet fenntartani a rendelőket, amelyek működtetését egyéb tevékenységből származó bevételekkel kénytelenek megoldani - közölte. Egy átlagos, ezerötszáz beteget ellátó háziorvosi praxis bevétele 850-900 ezer forint havonta, de ebből kell az asszisztencia bérét, járulékait, a rezsi- és az orvosi eszközök költségeit fedezni - tette hozzá. Bélteczki János kérdésre elmondta, mintegy 40 százalékos emelés lenne indokolt.

A praxisok adásvételével kapcsolatban a MOSZ elnöke úgy vélte, hogy azok eladhatatlanok, így a fiatal orvosoknak egy olyan hitellehetőséget kellene biztosítani, amely egy hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelfelvétellel segíti praxishoz jutásukat.

Más témáról szólva Bélteczki János elmondta, a MOSZ - csatlakozva az orvosi kamarához és az alapellátó orvosok szövetségéhez - is kiáll a rezidensek követelései mellett, amely szerint a hatályban lévő rezidensrendelet kilátástalan helyzetbe hozza a fiatal orvosokat. A MOSZ szerint a fiatal orvosok méltánytalan bérért kénytelenek dolgozni, hiszen míg egy fiatal kezdő informatikus havi jövedelme 280-300 ezer forint, addig a szakorvosjelöltek fizetése 80-90-100 ezer forint. A szövetség elnöke megjegyezte: nemcsak a fiatal orvosok akarnak külföldön dolgozni, hanem már a szakképesítéssel rendelkező középkorú doktorok is elhagyják Magyarországot.

Az orvos elvándorlást adminisztratív eszközökkel nem lehet megállítani - véli a MOSZ; egy kiszámítható életpályamodellre van szükség. A szövetség elvárja a következő kormánytól - függetlenül annak "színezetétől", - hogy tekintse partnernek az egészségügyben dolgozókat, vegye figyelembe az ágazatban dolgozók javaslatait.

Arra a kérdésre, hogy problémájukkal, véleményükkel melyik politikai erőt keresték meg, Bélteczki János azt válaszolta, a Liga Szakszervezeteken keresztül az összes pártnak elküldték azokat, de "rendkívül általános válaszok" érkeztek vissza. Bélteczki János úgy fogalmazott: konkrét választ nem kaptak, és a kormányprogramokban is csak általánosságok szerepelnek az egészségügyre vonatkozóan.

A MOSZ 2002-ben alakult a magyar orvosok munkavállalói, érdekvédelmi szövetségeként, jelenleg több mint 14.800 tagja van.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter