Megjelent: 13 éve

Eltörölnék az evát és az ekhót az adószakértők

Kétesélyesként ítélik meg az ingatlanadó sorsát az adószakértők, viszont az evát és az ekhót mindannyian megszüntetnék. Az egykulcsos adó bevezetését is egységesen üdvözlik, még ha nem is értenek egyet minden elemével - összegezte az adókonferenciát a Napi Gazdaság.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadója szerint az ingatlanadó a jövő év végéig változik, elvégre csak az nem szavazta meg, aki a legnagyobb politikai erő hazánkban, azaz a szocialista frakció. A többi szakértő inkább kétségeit fogalmazta meg az ingatlanadóval kapcsolatban, hiszen többek közt az sem derült ki teljesen egyértelműen, hogy mennyi is folyhat be ebből az adóból 2009-ben.

A kormány - feltehetően a luxusadó bevételeit érintő blamázs után, amikor is tízmilliárdos bevételi terv után 200 millió forint realizálódott - mindössze 70 milliárd forintnál húzta meg azt a határt, ahol nagyságrendileg elképzelhető a bevétel. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, a gazdasági versenyképességi kerekasztal adószekciójának vezetője szerint egy a munkacsoport által megrendelt felmérés ellentmond ennek: valójában mintegy 200-500 milliárd forintra számíthat az államkassza - már ha ténylegesen megfizeti azt minden magánszemély, illetve vállalkozás.

Zara kifogásolta továbbá a pontos értékbesorolás hiányát, mert a jelenlegi rendszer a minőségi szempontokat nem veszi figyelembe. Veres János azonban mereven elutasította annak a lehetőségét, hogy az állam közpénzből finanszírozva egyenként felmérje az ország ingatlanjait.

Az egykulcsos adó szintén nagy vitákat kavart: Zara rámutatott arra, hogy bár Szlovákiának bejött, a konvergencia-program szempontjából mégis bizonytalansági tényezőként jelenne meg a rendszerben. Vámosi-Nagy Szabolcs viszont arra figyelmeztetett, hogy alapjaiban rendezné át az egykulcsos rendszer az adó megoszlását, hiszen jelenleg az adózók húsz százaléka állja a jövedelemadó 85 százalékát. Arról nem is beszélve, hogy érdekes módon kizárólag keleten próbálkoznak az egykulcsos adó bevezetésével, nyugaton viszont egy példa sincs erre. László Csaba, a KPMG adópartnere és Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója úgy véli, annyit azért mindenképp megérne az ügy, hogy egy vitát kezdeményezzenek a témában.

A szakértők nagy egyetértésben voltak a logikátlan, értelmetlen és igazságtalan adók megszüntetését illetően: az eva például csak az adóelkerülésre ad lehetőséget, hiszen nem követeli meg a számlaadást - mondta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers menedzsere szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs még ennél is tovább ment, élesen bírálta mind az eva, mind az ekho rendszerét, mondván ez alapján azt is ki lehet találni, hogy "a zöld szeműek kevesebbet, a kék szeműek viszont több adót fizessenek". László Csaba ezzel szemben az evát egyáltalán nem bántaná, állítása szerint minisztersége alatt muszáj volt bevezetni.

Az eva és az ekho megszüntetése kapcsán felmerült az adóegyszerűsítés nehézkes művelete is, amely folytatásának nemes céljával mindenki egyetértett. Nem szabad azonban hagyni, hogy az adóegyszerűsítés a társasági adó kedvezményeinek eltörlésében öltsön testet - figyelmeztetett Oszkó Péter. Az olyan nagy adók, mint a társasági adó, a jövedelemadó érdemben nem bonyolultabbak mint más országokban, inkább a speciális okok miatt bevezetett kis adókat kéne ritkítani, elvégre ötvenféle adónemre egyáltalán nincs szükség.

Az adónemek elemzése során majdhogynem elfelejtettek a szakértők a különadó esetéről beszélgetni, ám László Csaba és Lőcsei Tamás azért megjegyezte, hogy ha már ideiglenesen vezette be a kormány, a közeljövőben meg is szüntethetné azt. A pénzügyminiszter nem kommentálta a felvetést - tájékoztatott a Napi Gazdaság.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk