kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Eltörölnék az evát és az ekhót az adószakértők

Kétesélyesként ítélik meg az ingatlanadó sorsát az adószakértők, viszont az evát és az ekhót mindannyian megszüntetnék. Az egykulcsos adó bevezetését is egységesen üdvözlik, még ha nem is értenek egyet minden elemével - összegezte az adókonferenciát a Napi Gazdaság.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadója szerint az ingatlanadó a jövő év végéig változik, elvégre csak az nem szavazta meg, aki a legnagyobb politikai erő hazánkban, azaz a szocialista frakció. A többi szakértő inkább kétségeit fogalmazta meg az ingatlanadóval kapcsolatban, hiszen többek közt az sem derült ki teljesen egyértelműen, hogy mennyi is folyhat be ebből az adóból 2009-ben.

A kormány - feltehetően a luxusadó bevételeit érintő blamázs után, amikor is tízmilliárdos bevételi terv után 200 millió forint realizálódott - mindössze 70 milliárd forintnál húzta meg azt a határt, ahol nagyságrendileg elképzelhető a bevétel. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, a gazdasági versenyképességi kerekasztal adószekciójának vezetője szerint egy a munkacsoport által megrendelt felmérés ellentmond ennek: valójában mintegy 200-500 milliárd forintra számíthat az államkassza - már ha ténylegesen megfizeti azt minden magánszemély, illetve vállalkozás.

Zara kifogásolta továbbá a pontos értékbesorolás hiányát, mert a jelenlegi rendszer a minőségi szempontokat nem veszi figyelembe. Veres János azonban mereven elutasította annak a lehetőségét, hogy az állam közpénzből finanszírozva egyenként felmérje az ország ingatlanjait.

Az egykulcsos adó szintén nagy vitákat kavart: Zara rámutatott arra, hogy bár Szlovákiának bejött, a konvergencia-program szempontjából mégis bizonytalansági tényezőként jelenne meg a rendszerben. Vámosi-Nagy Szabolcs viszont arra figyelmeztetett, hogy alapjaiban rendezné át az egykulcsos rendszer az adó megoszlását, hiszen jelenleg az adózók húsz százaléka állja a jövedelemadó 85 százalékát. Arról nem is beszélve, hogy érdekes módon kizárólag keleten próbálkoznak az egykulcsos adó bevezetésével, nyugaton viszont egy példa sincs erre. László Csaba, a KPMG adópartnere és Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója úgy véli, annyit azért mindenképp megérne az ügy, hogy egy vitát kezdeményezzenek a témában.

A szakértők nagy egyetértésben voltak a logikátlan, értelmetlen és igazságtalan adók megszüntetését illetően: az eva például csak az adóelkerülésre ad lehetőséget, hiszen nem követeli meg a számlaadást - mondta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers menedzsere szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs még ennél is tovább ment, élesen bírálta mind az eva, mind az ekho rendszerét, mondván ez alapján azt is ki lehet találni, hogy "a zöld szeműek kevesebbet, a kék szeműek viszont több adót fizessenek". László Csaba ezzel szemben az evát egyáltalán nem bántaná, állítása szerint minisztersége alatt muszáj volt bevezetni.

Az eva és az ekho megszüntetése kapcsán felmerült az adóegyszerűsítés nehézkes művelete is, amely folytatásának nemes céljával mindenki egyetértett. Nem szabad azonban hagyni, hogy az adóegyszerűsítés a társasági adó kedvezményeinek eltörlésében öltsön testet - figyelmeztetett Oszkó Péter. Az olyan nagy adók, mint a társasági adó, a jövedelemadó érdemben nem bonyolultabbak mint más országokban, inkább a speciális okok miatt bevezetett kis adókat kéne ritkítani, elvégre ötvenféle adónemre egyáltalán nincs szükség.

Az adónemek elemzése során majdhogynem elfelejtettek a szakértők a különadó esetéről beszélgetni, ám László Csaba és Lőcsei Tamás azért megjegyezte, hogy ha már ideiglenesen vezette be a kormány, a közeljövőben meg is szüntethetné azt. A pénzügyminiszter nem kommentálta a felvetést - tájékoztatott a Napi Gazdaság.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk