Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

EP-képviselők szólaltak fel a munkaerő-áramlás korlátozása ellen

Nyílt levélben tiltakozik 38, döntő többségében szocialista, radikális baloldali és liberális európai parlamenti (EP-) képviselő David Cameron brit és Horst Seehofer bajor miniszterelnök "politikai hisztériát keltő kijelentései ellen" - tudatta csütörtökön közleményben Tabajdi Csaba magyar szocialista EP-képviselő.

A nyílt levél aláírói leszögezik, hogy az Európai Unió egyik alappillére a személyek szabad áramlása, amely nem lehet egyezkedés tárgya. Tabajdi közleményének tanúsága szerint minden adat azt mutatja, hogy Nagy-Britannia és Németország számára is előnyös az uniós munkavállalók jelenléte, hiszen jóval többet fizetnek be a szociális ellátórendszerekbe, mint amennyit abból kivesznek.

David Cameron nemcsak erről feledkezett meg, hanem azon brit munkáltatókról is, akik csak azért alkalmaznak bevándorlókat feketén - sokszor méltatlan munkakörülmények között -, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert - fogalmaz a szocialista politikus.

"Az uniós munkakeresőkkel kapcsolatos hangulatkeltés rendkívül veszélyes és káros, új feszültséget kelt a régi és az új tagállamok között" - idézi a közlemény Tabajdit.

A magyar EP-képviselő kiemelte, hogy a 2004-ben és a 2007-ben csatalakozott 12 tagállam képviselői közösen tiltakoznak David Cameron és a kisebbik német konzervatív kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Hoorst Seehofer kijelentései ellen, amelyek ellentétesek az uniós alapértékekkel.

A nyílt levél szerzői aggasztónak tartják, hogy az európai választásokat megelőzően pusztán belpolitikai okokból David Cameron a közép-európai munkavállalókat (köztük 300 ezer magyar munkavállalót) teszi felelőssé Nagy-Britannia problémáiért.

"Meg kell jegyeznünk, hogy a Nagy-Britanniában letelepedők majdnem kétharmada az unión kívülről érkezik, míg Németország öregedő társadalmának másfélmillió új, külföldi munkavállalóra van szüksége a gazdasági növekedés fenntartásához a következő tíz évben" - vélekedik a magyar szocialisták EP-küldöttségének vezetője.

A nyílt levélben az EP-képviselők nem tagadják: számos esetben történtek visszaélések a brit és német szociális ellátórendszer kihasználásában, amit az uniós jog keretei között vissza kell szorítani.

"Emlékeztetnénk Cameron urat, hogy a válság által leginkább sújtott, soha nem látott munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban és Olaszországban hozzávetőlegesen egy-egy millió romániai munkavállaló dolgozik mindenféle politikai feszültség nélkül" - írják levelükben a politikusok.

A nyílt levél ugyanakkor leszögezi, hogy a négy uniós szabadságjog, az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlásának szabadsága elválaszthatatlan egymástól.

"A brit miniszterelnök nem válogathat kénye-kedve szerint az éppen neki tetsző alapelvekből. Nagy-Britannia és Németország eddig az uniós közös piacnak, valamint a közép-európai országok uniós integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Reméljük, hogy ez a jövőben sem változik" - zárul Tabajdi Csaba közleménye.

A kommüniké tartalmazza a nyílt levelet aláíró képviselők névsorát is, amelynek tanúsága szerint mind a négy magyar szocialista képviselő szignálta a tiltakozó dokumentumot, és az összes képviselő a 2004 után csatlakozott tagországokból jutott az Európai Parlamentbe. Döntő többségük az európai szocialisták frakciójában foglal helyet, de több liberális és radikális baloldali képviselő is nevét adta a kezdeményezéshez. Az aláírók sorában mindössze egyetlen konzervatív képviselő szerepel, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben mandátumot szerzett Petru Constantin Luhan.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek