Megjelent: 2 hónapja

Ezekben a pozíciókban számoltak be a legtöbb munkahelyi balesetről

A dolgozók szerint a fárasztó vagy fájdalmas testhelyzet a munkahelyi fizikai egészséget veszélyeztető legsúlyosabb kockázati tényező - derül ki az Eurostat felmérésből.

2020-ban az EU-ban dolgozó, vagy a nem foglalkoztatottak, de a felmérést megelőző évben dolgozók 2,4 százaléka számolt be róla, hogy érte munkahelyi baleset az elmúlt egy évben - derül ki az Eurostat adataiból - amit a Pénzcentrum szemlézett. 2013-ban ez az arány 2,8 százalék volt. Az országok szerinti bontásban Finnország az első, ahol a dolgozók 9,6 százaléka válaszolta, hogy volt munkahelyi balesete az elmúlt 12 hónapban. Őket követi Svájc, Svédország és Franciaország. Magyarország a lista majdnem legalján szerepel 0,7 százalékos aránnyal.

A felmérés szerint  a kétkezi munkások és a kapcsolódó szakmákban dolgozóknál volt a legmagasabb a munkahelyi balesetek aránya (4,4%), ezután következtek az üzem- és gépkezelők és összeszerelők, valamint a mezőgazdasági és halászati szakmunkások 3,4%-kal. 18 uniós tagállam közül 15-ben a mezőgazdasági, erdészeti és halászati szakmunkások, továbbá a kétkezi munkások és a kapcsolódó szakmákban dolgozóknál volt a legmagasabb a balesetet bejelentők aránya. 

A munkahelyi fizikai egészséget veszélyeztető legsúlyosabb kockázati tényező a fárasztó vagy fájdalmas testhelyzet volt a dolgozók szerint (13,2 százalék). Második helyen az erős vizuális koncentrációt igénylő tevékenységek állnak (10%), majd a nehéz terhek cipelése ((9,1%) és az ismétlődő kéz- vagy karmozgások (8,7%) következett a sorban. 

A 15-64 éves foglalkoztatottak majdnem fele azt válaszolta, hogy munkahelyén mentális jólétét veszélyeztető kockázati tényezőkkel kell szembenéznie.

 

Pénzcentrum

fotó: unsplash

  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter