Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Feketegazdaság: a VOSZ szerint szigorúbb retorzió kellene

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint az elmúlt 18 évben még nem volt soha olyan fontos szerepe a kereskedelmet is érintő feketegazdaság elleni küzdelemben a jogi szabályozás erősítésének és a társadalmi párbeszéden alapuló összefogásnak, mint most.

A VOSZ-nak az Európai Kereskedelem Napja című konferencia alkalmából nyilvánosságra hozott összeállítása szerint a kereskedelem Magyarországon 12 százalékban járul hozzá a GDP-hez, éves forgalma meghaladja a 8.500 milliárd forintot. A szektorban működő vállalatok száma eléri a 180 ezret, ezek 95 százaléka kis- és középvállalkozás, a foglalkoztatottak 15 százalékának, 510 ezer embernek kínál munkalehetőséget.

Az elért eredmények tekintetében hosszú idő után létrehozott kereskedelmi törvény, valamint a kereskedelmi etikai kódex bizonyította, hogy a kereskedelmi szakma tiszta piaci helyzetet kíván, és egyenlő elbánás és feltételek mentén hajlandó együttműködésre - fogalmaznak. A VOSZ felháborítónak nevezi, hogy a terhek viselését elkerülőket jelenleg nem fenyegeti erős retorzió, ezért a tisztességes kereskedők nem élhetnek az egyenlő esélyek lehetőségével.

Szükségesnek nevezik, hogy a fogyasztói társadalom, a kereskedői szféra és a kormányzat fogjon össze, és lépjen fel az illegális kereskedelem ellen. Egyes elemzők szerint a magyar GDP akár 30 százalékát is elérheti a szürke- és feketegazdaság mértéke - ismertetik. Ez nagyjából 6.600 milliárd forintot tesz ki, az ebből adódó járulék- és adókiesés pedig körülbelül 3.000-3.700 milliárd forint. A magyar gazdaságban átlagosan 15-20 százalékot tesz ki az illegális kereskedelem, miközben ez az adat az EU-ban 10 százalék.

Lényegesnek nevezi továbbá a munkáltatói szervezet, hogy a kormányzat is belássa, hatékonyabb lépéseket kell tennie az illegális feketekereskedelem ellen. Nem csupán a legálisan bejelentett, könnyen megtalálható cégeket kell ellenőrizni, hanem sokkal nagyobb súllyal és eredménnyel a fekete importot és az abból élő feketepiacokat - hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy határozott igény mutatkozik az átláthatóbb jogrend és adórendszer kialakítására is.

A VOSZ a célok elérése érdekében közös fellépésre kérte fel az adóhatósági intézményeket, az érintett szaktárcákat, így a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, a Pénzügyminisztériumot, a Gazdasági Versenyhivatalt, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, az APEH-et, VPOP-t, a rendőrségi és határőrizeti szerveket, az országos egészségügyi hatóságokat, az önkormányzati testületeket, valamint a parlamenti és parlamenten kívüli pártokat.

A VOSZ a maga területén és eszközeivel mindent megtesz a feketekereskedelem ellen - hangsúlyozzák. Példaként említik az adócsökkentés "megvalósíthatósági tanulmányának" elkészítését és a tagok szigorúbb monitoringára épülő ellenőrzési rendszerének létrehozását.  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk