Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"Fenntarthatatlan a 16 százalékos szja"

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint "elfogadhatatlan, fenntarthatatlan a 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja)".

Borsik János csütörtökön Debrecenben, az Autonóm Szakszervezeti Szövetséghez tartozó szakszervezetek képviselői fórumát követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az "igazságtalan és aránytalan 16 százalékos szja miatt 540 milliárd forint esik ki a bevételi oldalon a költségvetésből".

A szakszervezeti vezető szerint a 16 százalékos adó sem a fogyasztás, sem a gazdaság erősödéséhez semmilyen módon nem járul hozzá, és a többkulcsos, progresszív szja bevezetése már nem odázható el sokáig. Borsik János riasztónak nevezte a 11,6 százalékos országos munkanélküliségi arányt, amely 0,1 százalékkal rosszabb az egy évvel korábbi mértéknél.

A béremelésekről szólva hangsúlyozta: sok munkáltató nem tudta végrehajtani a munkabérek kötelező emelését, és ott is, ahol az elvárt béremelés megtörtént, a munkavállalók csak a tavalyi nettó bérüket kapták meg, amely nem ellensúlyozza az infláció növekedését. Hangsúlyozta: a 2012 július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyvével növekszik a munkavállalók kiszolgáltatottsága és csökken a keresete.

A kormány célja a rugalmas szabályozással az, hogy a munkáltató könnyen tudjon felvenni és elbocsátani munkavállalókat - jegyezte meg Borsik János, aki szerint érdemi egyeztetés erről nem történt, s "hiba volt olyan részmegállapodást kötni három szakszervezeti konföderáció és három munkáltatói szövetség részéről, amely igent mondott az új Munka törvénykönyvére".

Az Autonómok elnöke megfogalmazása szerint a nyugdíjrendszerrel, a korkedvezmény sorsával kapcsolatos bizonytalanság "kikezdi az embereket". A szakszervezeteknek nyílt, ellenőrizhető tárgyalásokon meg kell akasztaniuk ezt a folyamatot - jelentette ki Borsik János, aki kérdésre válaszolva azt mondta: a kormány szándékosan és átmeneti sikerrel osztotta meg a szakszervezeteket.

Ugyanakkor döntően a munkavállalók magatartásán és a szakszervezeteken múlik, hogy erőteljesebb legyen a tiltakozás. Az Autonómok együtt akarnak működni a többi szakszervezeti konföderációval: nincs más alternatíva, csak az együttműködés - mondta Borsik János Debrecenben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk