kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Fidesz: Több ezer munkavállaló gondban egy elmaradt rendelet miatt

Németh Szilárd, a Fővárosi Közgyűlés Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottságának fideszes elnöke szerint a kisebbségi kormányzás rányomta bélyegét már a felnőttképzésre is. Mint közleményében fogalmaz: többezer fővárosi munkavállaló szenvedi meg a minisztériumi semmittevést.

images

A hét közepén több, felnőttképzéssel foglakozó, akkreditált fővárosi vizsgaközpont (vállalkozások) kapott levelet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Központtól (NSZFI). A levél tartalma megdöbbentette és felháborította a címzetteket, ugyanis arról értesítik őket, hogy "a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz (SZMM) tartozó szakképesítések esetén 2008. július 1-jétől az NSZFI vizsgaszervezése addig szünetel, ameddig az új vizsgaszervezési jogosultságokat tartalmazó rendelet meg nem jelenik, hatályba nem lép."

A nevezett vizsgaközpontok pályázati úton, még két évvel ezelőtt, 2008. június 30-ig nyerték el a vizsgáztatási jogot. Egy 2007. december 8-án kiírt SZMM pályázat biztosította volna jogfolytonosságukat, s erről a minisztériumnak 2008. május 15-ig kellett volna rendeletet alkotnia. Azonban a rendeletet azóta sem adta ki a miniszterváltással és a kisebbségi kormányválság nyűgeivel foglalkozó új miniszter.

Így fordulhat elő, hogy a képzéseken részt vevő többezer fővárosi munkavállaló nem tud levizsgázni abban az időben, amire azt tervezték. A munkáltatók a vizsgákhoz alakították a munkarendjüket, szabadságaikat, így biztosították az egyes vizsgákhoz szükséges munkagépeket, berendezéseket, kellékeket.

Ennél is súlyosabb gond, hogy a szakmai képesítések határidőre történő elmaradása a munkavállalók (és munkanélküliek) többségének húsbavágó kérdést fog jelenteni, hiszen állásukat nem tudják megtartani vagy nem tudnak elhelyezkedni, illetve az állami támogatással nem tudnak szerződés szerint elszámolni. A kormányzati alkalmatlanság és semmittevés a felnőttképzésben is a legelesettebbeket sújtja leginkább - hangsúlyozza a politikus.

A felnőttképzéssel foglalkozó kisvállalkozások pedig már korábban megszervezték a tanfolyamokat, egyeztették a vizsgák helyszínét, megírták a vizsgadokumentumokat, bizonyítványokat, jogosítványokat, sőt határidőre megtették erről a hivatalos bejelentéseket az NSZFI-nek, amely ezeket be is fogadta, az esetenként többszázezres vizsgadíjakat be is fizették. A szakmai kamarák pedig már delegálták a vizsgabizottsági tagjaikat is. Jól érzékelhető, hogy a vizsgaközpontokat egyenként is többmilliós anyagi kár, erkölcsi és szakmai presztízsveszteség éri az elmaradt SZMM rendelet miatt.

Felkérem Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter asszonyt, hogy saját hatáskörében - kisebbítendő a kialakult káoszt és a vállalkozók és munkavállalók kárát - haladéktalanul hosszabbítsa meg a vizsgaközpontok működési jogosultságát 2008. szeptember 1-jéig, illetve gondoskodjon az új rendelet kiadásáról - fogalmaz Németh Szilárd.

Országos Sajtószolgálat
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk