Megjelent: 12 éve

Finoman kozmetikázhatóak az önéletrajzok

images

Az önéletrajz a pályázás első és egyik legfontosabb lépcsője. Ha az átküldött cv nem nyeri el az interjúztató tetszését, akkor a jelölt számára véget ér az egész procedúra. Hiába lenne rátermett a pozícióra, már az első körben elveszti annak lehetőségét, hogy egy személyes interjún bizonyíthassa képességeit. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a pályázó a múltban követett el baklövéseket.

A gyakori váltás feltüntetése a cv-ben

Az önéletrajz kozmetikázására a legnagyobb szüksége a túl gyakran váltóknak van. Őket megbízhatatlannak, komolytalannak tartják a cégek, alkalmazásukat pedig ennek megfelelően kockázatosnak vélik. Két hirtelen váltás még nem probléma, három viszont már visszásnak tűnik a munkáltatók szemében. Ugyanakkor, ha már megtörtént, sok mindent nem tud tenni a jelölt - mondta el Szigethy Eszter, a Riss and Partners személyzeti tanácsadó cég munkatársa. "A gyakran váltóknak annyit tudok tanácsolni, hogy a dátum és a pozíció részletes meghatározása után tüntessék fel, hogy miért mentek el a cégtől. Például, hogy megszűnt az osztály, ahol dolgoztak, vagy a munkáltató nem tartotta be ígéreteit" - tette hozzá Szigethy Eszter.

Mit tegyen, ha elkényelmesedett?

Nemcsak a gyakori felmondás lehet probléma, hanem az is, ha túl sokáig maradt egy helyben a dolgozó. "A hét-nyolc évig ugyanabban a pozícióban dolgozókat nem tartják vezető alkatnak, úgy vélik, nincs igényük az előrelépésre. A főnöki állásra vágyóknak tehát érdemes a kísérőlevélben magyarázattal szolgálni arra, miért ragadtak meg az adott munkakörben. A nem vezetői pozíciók esetében egyébként cégfüggő a reagálás: sok vállalatban például bizalmat ébreszt a hosszú távú munkaviszony" - tájékoztatott a Riss and Partners tanácsadója.

Írja be több éves otthonlétének okát

Magyarázatra szorul a fentiek mellett az is, ha valaki három-négy évet töltött otthon, távol a munkaerőpiactól. Róluk ugyanis az a vélemény alakult ki, hogy nehezen tudják újra felvenni a ritmust, ráadásul ismereteik is elavultak a kiesett idő alatt.

"Ha egy hosszan tartó betegség van a háttérben, akkor azt tüntesse fel a cv-ben. Írja be a dátumot, és mellé a problémát, ami miatt kénytelenek voltak otthon maradni. Kevésbé tűnik előnytelennek emellett a kihagyott időszak, ha az alatt részt vett bizonyos tréningeken, képzéseken a pályázó. Ebben az esetben a munkáltatók látják azt, hogy aktívan töltötte idejét, és megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy növelje értékét a munkaerőpiacon - és így bizonyosan másként is tekintenek rá" - véli Szigethy Eszter.

A fél éves lyukakat könnyen el lehet tüntetni

Más a helyzet a fél éves "lyukakkal", azokról ugyanis hallgathat a jelölt. "Ha csak évszámokat adunk meg a munkahelyeknél, akkor ezt a problémát kikerülhetjük. Írja be, hogy 2006-2007-ig dolgozott marketingesként ennél a cégnél, majd 2007-2008-ig szintén marketingesként egy másiknál. A néhány hónapos munkanélküliség így már el is tűnt" - adott tippet Szöllősi Ágnes a HR Development Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

A "lyukakon" kívül elhallgathatók a néhány hét után önhibából véget érő munkák is. "Azokról nem feltétlenül kell beszámolni, csak rontaná a jelölt renoméját. Kivételt ez alól azok jelentenek, akik igen kevés szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Nekik a rövid ideig tartó munkákat is be kell írniuk. A kísérőlevélben pedig megmagyarázhatják, miért jöttek el a cég(ek)től. Hivatkozhatnak leépítésre, vagy arra, hogy jövőbeni elképzeléseik nem egyeztek meg" - tanácsolja Szöllősi Ágnes.

Letagadjuk a gyermeket?

Mi a teendő a családi állapottal, bevalljuk gyermekeinket? Az álláspiacon létezik előítélet a kisgyermeket nevelő anyukákkal szemben. "Nem kötelező beleírni az önéletrajzba, ugyanakkor előbb-utóbb érdemes beszámolni róla, mert ezt eltitkolni hosszú távon nem lehet. Tanácsos ezért már a kísérőlevélben kitérni rá, de legkésőbb az interjún meg kell említeni" - mondta el Szöllősi Ágnes.

"Amennyiben a kísérőlevélben tesz említést róla, akkor viszont jegyezze meg: a gyermek felügyelete megoldott, a gyermek esetleges megbetegedése nem befolyásolja a napi munkavégzést" - tette hozzá.

Szigethy Eszter szerint is kihagyható az önéletrajzból a gyermek. A tanácsadó úgy véli, a dolgozónak akkor kell mindenképp beszámolnia róla, ha a szülés után nem tudott ugyanabba a pozícióba visszatérni cégéhez. Ellenkező esetben ugyanis visszalépésként, lefokozásként fogják értelmezni az önéletrajzban látottakat, ami viszont jóval negatívabb, mint a szülési szabadság miatti távollét.

Mi legyen a nyelvtudással?

Sok jelöltnek hasonló dilemmát okoz a nyelvtudás, pontosabban annak hiányának feltüntetése. "Számos dolgozó, bár papíron eléri az elvárt szintet, valójában viszont meg sem közelíti azt. Nekik érdemes beírni, hogy rendelkeznek középfokú nyelvvizsgával, viszont zárójelben jegyezzék meg, hogy tudásuk passzív. Túlozni felesleges: ha a munkakörhöz kell a tökéletes nyelvtudás, akkor így sem, úgy sem fog megfelelni az azzal nem rendelkező pályázó" - mondta el.

Oroszi Babett

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt fontolja meg, mielőtt viszonyba kezd a munkahelyén

Régi igazság a „házinyúra nem lövünk”. Ezt a népi bölcsességet azonban a gyakorlat számos alkalommal felülírja. Pedig a munkahelyi kapcsolatok... Teljes cikk

Sikeres a négynapos munkahét a Microsoft-nál Japánban

A Microsoft egy részlegénél augusztusban a dolgozók minden héten pénteken fizetett szabadnapot kaptak - írja a hvg.hu a Business Insider cikkére hivatkozva. Teljes cikk

5+1 pontos recept rosszkedv ellen

Az érzelmi intelligencia, azaz az EQ, az a velünk született képességünk, mely segítségével felismerjük saját érzelmeinket és képesek vagyunk... Teljes cikk