Megjelent: 14 éve

Gyakori buktatók álláskereséskor

Októberben és novemberben rendezik a nagy őszi állásbörzéket. A főiskolák, egyetemek egy része úgynevezett "felkészítő napokon" tréningezi a végzősöket a későbbi állásinterjús szereplésre. Mire kell ügyelni az önéletrajzban és az interjún? A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jártunk, ahol a Randstad személyzeti tanácsadó előadását hallgathatta meg az egyetemista publikum.

images

A legtöbb pályakezdő már az önéletrajz összeállításakor hibát hibára halmoz. Rendkívül sokan felejtik el például odaírni, milyen pozícióra, munkakörbe jelentkeztek. Így ha egy cég több pozíciót hirdet meg, könnyen elkeveredhet a pályázati anyag. A helyesírás szintén kulcskérdés lehet: aki nem biztos a tudásában, jobban teszi, ha postázás előtt átnézeti az anyagot néhány barátjával. Az ideális önéletrajz egyébként rövid, tömör, jól áttekinthető, az aktuálisan pályázott pozícióra szabott és minden állítása tökéletesen megfelel a valóságnak.


Közel egy órán át faggathatnak idegen nyelvenA hitelesség kulcskérdés. Az utóbbi időben ugyanis egyre gyakrabban ferdítenek a pályázók, úgy okoskodva: "egy kis önéletrajz-kozmetikázás még nem jelenthet gondot. Így legalább könnyebben bejuthatok az állásinterjúra, ott majd úgy is bizonyíthatom a rátermettségemet." A tapasztalatok szerint a pályakezdők leggyakrabban a nyelvtudás tekintetében füllentenek: így lesz az alapfokot épp csak meghaladó nyelvtudásból például tárgyalóképes, ami erős középfokú szintet jelent. Ettől azonban tartózkodni kell, hiszen a legkézenfekvőbb füllentés lepleződik le a leghamarabban. A multinacionális vállalatoknál nyelvtudás letesztelése az interjúk elmaradhatatlan része. Így az átlagosan 45-60 perces állásinterjú egy része idegen nyelven zajlik, éppúgy, mint a napi munkavégzés zöme a cégnél.

Kevésbé gyakori, de szintén létező hibaforrás, ha a B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező, de a gépkocsi-vezetői gyakorlatból jó ideje kiesett pályázó nem tesz említést tudása megkopásáról, felfrissítésre szorulásáról. Ezt a hibaforrást a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett szintén célszerű kizárni.


Amit kérdezni érdemesAz állásinterjús szereplés sikerének kulcsa a pontosság és a felkészülés. Épp ezért célszerű legalább 5 perccel korábban odaérkezni a helyszínre. Az állásinterjúig hátralévő percekben amellett, hogy kifújjuk magunkat, belekóstolhatunk majdani munkahelyünk atmoszférájába is. A felkészülésnél azt sem árt átnézni, milyen kérdéseket vesznek tőlünk jó néven. Érdemes a csapat összetételéről, a szakmai fejlődési lehetőségekről és a cég, a szervezet felépítéséről is érdeklődni. A javadalmazás, a juttatási csomagok is ebbe a kategóriába tartoznak. Ám ebben a helyzetben ügyelni kell, ne tűnjön a jelölt túlzottan rámenősnek, követelőzőnek. Nem árt tudni: béren kívüli juttatásként évente mintegy 400 ezer forint kapható, míg a vidékről bejárók az utazási költségek 80-85 százalékát kaphatják költségtérítésként.


Ízelítőt adtak a stresszinterjúból isA stresszesebb, gyakran rázós helyzetek kezelését magában foglaló munkakörökre pályázók egyébként elvétve stresszinterjúra is számíthatnak. Az interjúztató ilyenkor frusztrált, paprikavörös, ideges ügyfél bőréve bújva tombolhat vagy követelheti ügye mihamarabbi, határidős rendezését. A pályázó feladata ebben a helyzetben a nyugodtnak, készségesnek és együttműködőnek maradni. A stresszinterjú átvészelésének legjobb módja, ha a jelölt nem veszi magára a sértéseket és tudja, csak egy feladatot teljesít most. Elképzelhető még az állásinterjún az értékelő központ (AC) is. A pályázónak ilyenkor rendszerint többedmagával kell gyakorlatiasságot, a kreativitást és a problémamegoldó készséget éles helyzetben letesztelő feladatokat megoldaniuk.


Ami a HR-est zavarja állásinterjún: • A pályázó túlértékeli személyiségét és tudását
 • Rámenős vagy épp ellenkezőleg, teljesen érdektelen a cég, a helyzet, a pozíció iránt
 • Tájékozatlan, felkészületlen
 • Irreális fizetési igénnyel áll elő
 • Nincs jövőképe, karriercélja, perspektívája
 • Zavarodottság stresszes helyzetekben (például botladozó nyelv, zavaros beszéd vagy a kezében tartott papírlap ideges, zaklatott gyűrögetése).

  Takács Gabriella
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek