Megjelent: 2 éve

Hét ok, ami miatt kukában végezheti önéletrajzod

Az önéletrajz az egyik legfontosabb eszköz egy új álláshoz. Ennek ellenére sok hibát elkövethetnek az álláskeresők. Most hét gyakori bakit gyűjtöttünk össze.

images

Az önéletrajz az egyik legfontosabb eszköz egy új álláshoz. Ennek ellenére sok hibát elkövethetnek az álláskeresők. Most hét gyakori bakit gyűjtöttünk össze. Túl rövid, semmitmondó önéletrajzAz önéletrajzírás is speciális tudást igényel. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, mintákat átnézni, vagy akár az elkészült CV-t szakavatottaknak elküldeni véleményezésre. (Oldalunkon, a Monster.hu - n például rengeteg hasznos tipp közül lehet szemezgetni a témában.) Az egyik gyakori hiba, hogy a pályázók csak korábbi munkahelyeiket soroljék fel, arról kevesebbet nyilatkoznak, hogy pontosna mivel foglalkoztak, milyen problémákat oldottak meg.

Túl hosszú, terjengős önéletrajzEgy HR-esnek legfeljebb egy perce, de sokszor inkább fél perce van egy CV-re. Ha ebből nem jön át, mitől lehet érdekes a jelölt, akkor nincs tovább. Éppen ezért egy 4-5 oldalas, minden állomást részletesen ecsetelő CV inkább elveszi a kedvet az olvasótól.

A CV pozícióra szabásának hiányaAkkor jó egy pályázat, ha a munkaadó azt érzi belőle, ezt kifejezetten neki küldte a jelölt, és ott akar dolgozni. Ha az "jön le", hogy ezt a CV-t még 100 cég megkapta, nincs kapcsolódási pont a pályázó és a cég között, az rosszabb megítélés alá esik. Anonim pályázatoknál (amikor nem ismert az állás meghirdetője), ez értelemszerűen nem hiba, más esetekben igen.

"Minden munkakör érdekel"Komolytalan az az álláskereső, aki a recepcióstól a beszerzőn át a pénzügyi vagy marketing asszisztensig minden meghirdetett munkakört megpályáz, amire csipetnyi esélyt érez.

Csapnivaló nyelvhelyesség és helyesírás Még a legnagyobb elismerést kiváltó cégnevek, eredmények és szakmai tapasztalatok felsorolása is igen hiteltelennek tűnhet katasztrofális helyesírással tálalva. Elég csak arra gondolni, mennyire komolytalannak hat az önéletrajzban például a "komenikáció", vagy a "kommonikáció" szavak emlegetése egy, a személyes kapcsolatteremtésre nagy hangsúlyt helyező munkakörben. Tipp: ha bizonytalannak érezzük magunkat a területen, inkább kérjünk segítséget, mielőtt elküldjük a CV- t!

A cég kéréseinek figyelmen kívül hagyásaA munkaadók a hirdetésekben általában felsorolják elvárásaikat és kéréseiket (fotó, bérigény, jelentkezési határidő, referenciaszemély megjelölése). Ha ez elmarad, akkor ennek hiányát jobb (és ritkább) esetben írásban jelzik, rosszabb esetben a kukában végzi CV-nk.

A cég elvárásainak figyelmen kívül hagyásaAz álláshirdetések központi része az elvárások rovat. Akadnak ugyan munkaadók, akik itt túl magasra teszik a lécet és egy-két tényezőből hajlandóak engedni. Aki azonban az alapvető kitételeknek nem felel meg, annak nem érdemes jelentkeznie. Hogy mi lehet alapvető kitétel? Ez pozíciótól, cégtől, hirdetéstől függ. Nemzetközi cégnél a nyelvtudás hangsúlyos, mérnöki szakmák diploma nélkül biztosan nem tölthetők be, vezetői poszton pedig a megfelelő szakmai tapasztalat vagy a vezetői múlt lehet "KO-kritérium".

A monster.hu tippjei CV-íráshoz és minták ITT.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk