Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Hiányszakmákat tanulnak a foglyok

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben 54 fogvatartott tanulja ki a kőműves szakmát, 60-an pedig a parkgondozói ismereteket sajátítják el - mondta Pantali Zoltán dandártábornok, az intézet parancsnoka.

A szakember a Lépj egyet előre program keretében indított szakképzésről beszámolva hangoztatta: szabadulásukat követően az elítéltek akkor tudnak visszailleszkedni a társadalomba, ha van megoldás lakhatásukra és rendelkeznek olyan szakképzettséggel, amelyből meg tudnak élni.
Ezért indítják el a két kurzust, amelyekre önként jelentkeztek a résztvevők - tette hozzá.

Simon Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára köszöntőjében rámutatott: míg az Európai Unió régebbi tagországaiban minden második ember részt vesz felnőttképzésben, addig Magyarországon az aktív felnőtt lakosság 40 százalékának hiányzik a szakmai ismerete, a munkaerőpiacon eladható szaktudása.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ezért is indította el a Lépj egyet előre programot, amelynek első szakaszában, 2006-2007-ben 15 ezer 661 embert vérteztek fel szakmai tudással. Az első szakaszban csaknem 5 milliárd forintot költöttek a programra részben uniós, részben hazai forrásból. A program második szakaszában, 2008-2009-ben 10,5 milliárd forintot fordítanak erre a területre, az összegből összesen 22 ezer ember képzését finanszírozzák több hiányszakmában - közölte. A Lépj egyet előre program hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, továbbá ahhoz, hogy a beruházók, fejlesztők felkészült munkaerőt találjanak - érvelt az államtitkár.

Nyári László ügyvezető igazgató a megnyitón elmondta: Magyarország tizenkét börtönével van az intézetnek szakmai kapcsolata. A hiányszakmákban szerzett ismeretekkel a fogvatartottaknak jó esélyük van arra, hogy büntetésük letöltése után el tudjanak helyezkedni.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter