Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

Tavaly a 15-64 éves nők 52,1 százaléka dolgozott Magyarországon, ilyen magas éves foglalkoztatási rátát 1992 óta nem mért a KSH - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön sajtótájékoztatóján Szombathelyen.

images

Magyarország a foglalkoztatás területén 2012-ben jobban teljesített mint korábban, 100 ezerrel többen dolgoztunk, mint 2010-ben és 64 ezerrel többen, mint 2011-ben - fogalmazott.

Hozzátette: a 15 és 64 év közötti korosztályban a 64 ezer plusz foglalkoztatottból 42 ezer volt a női foglalkoztatottak bővülése és 22 ezer a férfiaké.

Nem változott az a kormányzati cél, hogy az évtized végére 1 millió új munkahely jöjjön létre Magyarországon - hangoztatta a miniszteri biztos.

Szalai Piroska szavai szerint a kormányzat tavaly két nagyobb intézkedést hajtott végre, amely a munkahelyteremtést szolgálja, az egyik az új Munka törvénykönyvének megalkotása, a másik pedig a Munkahelyvédelmi Akcióterv.

A Munkahelyvédelmi Akciótervben az összes, foglalkoztatási szempontból kockázatos csoport munkaadói jelentős járulékkedvezményben részesülnek - mondta.

Ezek a csoportok a 25 év alattiak, az 55 év fölöttiek, valamint az alacsony iskolázottságúak, az ő esetükben a munkáltatók a járulékok felét megtarthatják - sorolta.

Hozzátette: a negyedik kedvezményezett csoport a kisgyermeket nevelő nőké. Jelenleg a hat éven aluli gyermeket nevelő nők közül csak minden harmadik anyuka az, aki a munkaerőpiacon meg tud maradni.

Azért, hogy közülük minél többen meg tudják őrizni munkahelyüket, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében addig, amíg a gyerek kicsi, három éven át az állam kedvezményeket ad a munkáltatóknak. Két éven keresztül elengedi a teljes járulékot, a harmadikban pedig a járulék 50 százalékát kell fizetni a munkaadónak - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk