Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

Tavaly a 15-64 éves nők 52,1 százaléka dolgozott Magyarországon, ilyen magas éves foglalkoztatási rátát 1992 óta nem mért a KSH - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön sajtótájékoztatóján Szombathelyen.

images

Magyarország a foglalkoztatás területén 2012-ben jobban teljesített mint korábban, 100 ezerrel többen dolgoztunk, mint 2010-ben és 64 ezerrel többen, mint 2011-ben - fogalmazott.

Hozzátette: a 15 és 64 év közötti korosztályban a 64 ezer plusz foglalkoztatottból 42 ezer volt a női foglalkoztatottak bővülése és 22 ezer a férfiaké.

Nem változott az a kormányzati cél, hogy az évtized végére 1 millió új munkahely jöjjön létre Magyarországon - hangoztatta a miniszteri biztos.

Szalai Piroska szavai szerint a kormányzat tavaly két nagyobb intézkedést hajtott végre, amely a munkahelyteremtést szolgálja, az egyik az új Munka törvénykönyvének megalkotása, a másik pedig a Munkahelyvédelmi Akcióterv.

A Munkahelyvédelmi Akciótervben az összes, foglalkoztatási szempontból kockázatos csoport munkaadói jelentős járulékkedvezményben részesülnek - mondta.

Ezek a csoportok a 25 év alattiak, az 55 év fölöttiek, valamint az alacsony iskolázottságúak, az ő esetükben a munkáltatók a járulékok felét megtarthatják - sorolta.

Hozzátette: a negyedik kedvezményezett csoport a kisgyermeket nevelő nőké. Jelenleg a hat éven aluli gyermeket nevelő nők közül csak minden harmadik anyuka az, aki a munkaerőpiacon meg tud maradni.

Azért, hogy közülük minél többen meg tudják őrizni munkahelyüket, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében addig, amíg a gyerek kicsi, három éven át az állam kedvezményeket ad a munkáltatóknak. Két éven keresztül elengedi a teljes járulékot, a harmadikban pedig a járulék 50 százalékát kell fizetni a munkaadónak - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter