Megjelent: 7 éve

Így trükköznek a munkaadók - ál álláskeresők teszteltek

A túlórát nem fizetik ki, a betegség felmondási ok, szabadság nincs. A Kossuth Rádió 180 perc műsorának riporterei inkognitóban ilyen jogsértő munkáltatói feltételekkel találkoztak.

images

Egyikőjük egy ismerősét hívta fel, aki vezető beosztásban dolgozik a cégnél, amely váltó műszakban keresett alkalmazottakat gyártósorra. A riporter ismerőse azt javasolta, ha olyan munkára jelentkezik, amelyhez túlképzett, jobb, ha letagadja a diplomáját, mert úgy nagyobb az esélye. Az alkalmazottak kiválasztása egy toborzáson történt, amelyre mintegy nyolcvan különböző korú és nemű jelöltet hívtak be, s tesztlapot töltettek ki velük, amelyben olyan feladatok szerepeltek, hogy másoljon át egy tízjegyű számsort egy másik rubrikába, vagy, hogy hány csúcsa van egy háromszögnek, mi Magyarország fővárosa, illetve különböző csavarfajtákat kellett kép alapján felismerniük.

A hétvégén is dolgozni kell

Egy másik riporter asszisztensi posztot pályázott meg, ahol azonnal tudtára adták, hogy nem nyolcórás állásról van szó, annál többet kell dolgozni, de túlórát nem fizetnek, és csúsztatni sem lehet, mert kevés emberük van. A munkakör betöltéséhez előnyt jelentett az orosz és angol nyelvtudás, de a fizetést mindez nem befolyásolta. Az egyik állami cégnél is közölték, hogy ha a munka megkívánja, akkor a munkaidőn túl és hétvégén is dolgozni kell.

Szabadság nincs és nem fizetik ki

Egy cukrászdában eladói munkára akár azonnal kezdhetett volna a jelentkező, de előre közölték vele, hogy náluk csak papíron van szabadság, és ki sem fizetik. A betegség felmondási ok, és ha kisgyereke van, akkor nem veszik fel. Egy vidéki szállodában meghirdetett felszolgálói állás esetében a borravalóval kapcsolatban azt válaszolták, le kell adni a vezetésnek, és nem osztják szét a dolgozók között. Egy pénztárosi álláshoz a szép körmöt szabta feltételül a felvételiztető, egy raktárosi munkához pedig referenciát kértek.

"A cafeteriával sok a macera"

A telefonon történt beszélgetésekből az is kiderült, hogy az igényesebb cégeknél a tréningek és továbbképzések nem munkaidőben, hanem hétvégén történnek, és kötelezőek. A fizetés mindig csak a legvégén került szóba, s a legtöbb helyen minimálbért, vagy azt alig meghaladó összeget kínáltak. Cafetériát csak a nagyobb cégek adnak, de már ők is ritkán, mert - ahogy egy HR-es mondta - sok vele a macera - idézi a műsort a hirado.hu.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter