Megjelent: 7 éve

Jár-e fizetés a munkába utazás idejére?

Munkavégzés helye X varos, de a munkaszerződés szerint Y. A kettő egymástól 200 km-re van. Ha az állandó munkavégzés helye X, és havonta 1-2 alkalommal Y városba kell utazni és ott dolgozni (training, meeting), akkor az utazás időtartamára milyen mértékű bérpótlék jár?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Ön feltehetőleg a CIA-nél vagy pedig az MI5-nál dolgozik a levele alapján, ezt nem mondjuk el senkinek. Ami a "bérpótlékát" illeti, a helyzet a következő.

A munkavégzés helyét a munkaszerződés határozza meg. Amennyiben pl. változó munkahelyre alkalmazzák, akkor bárhol foglalkoztathatják, de az sem kizárt, hogy Európát jelöljék meg munkavégzési helyként. Leveléből úgy veszem ki, hogy itt azonban nem ez a helyzet. Az Mt. 86.§-a meghatározza, hogy mi minősül munkaidőnek. Nem az a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyétől a tényleges munkavégzés helyére, valamint utóbbitól a lakó- vagy tartózkodási helyre történő utazás időtartama.

A hivatkozott rendelkezés a tényleges munkavégzés helyét fogalmazza meg. Ez a szövegezés adott esetben bizonyos többlet kötelezettséget is megkövetel a munkavállaló részéről. Előfordulhat ugyanis, hogy a munkáltató székhelye, illetve a munkavállaló tényleges munkavégzési helye a munkáltató székhelyén (illetve telephelyén) belül nem esik egybe. Abban az esetben tehát, ha a munkavállaló munkavégzési kötelezettségének kezdete egy meghatározott időpont, úgy a munkavállalónak nem általában a munkáltatónál kell munkára képes állapotban megjelenni, hanem az elrendelt időpontban a munkavégzés tényleges helyén kell a munkát megkezdenie.

Az Mt. 53.§-a alapján a munkáltató utasíthatja más munkavégzési helyen történő munkavégzésre is. Ha a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás egyben más helységben való munkavégzést is jelent, ez jelentős többletköltséget okozhat a munkavállalónak (pl. az utazás költségei). Természetesen ilyenkor is a munkáltató kötelezettsége, hogy a munkavállalónak megtérítse a munkaviszony teljesítésével indokoltan felmerülő költségeket [Mt. 51. § (2) bek.]. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén fokozottan merül fel a méltányosság elvének fontossága, amely szerint a munkáltató utasítása nem járhat a munkavállaló aránytalan sérelemével [Mt. 6. § (3) bek.]. E körben figyelembe kell venni a munkavállaló személyi, családi körülményeit, egészségi állapotát, életkorát, szakképzettségét stb.

A fenti jogcímeken utasíthatja a munkáltató más munkavégzési helyen történő munkára. Az utazási időt leszámítva a ténylegesen végzett munka alapján tarthat igényt díjazásra. A munkabérére természetesen ilyenkor is jogosult, de bérpótlékra csak akkor, ha "túlmunkát" végez és erre a munkáltató utasította. Amennyiben az idejével szabadon rendelkezik, az pihenőidő.

Amennyiben a tréning hétvégére esik, az jogilag munkának minősül, ha az azon történő részvétel nem önkéntes. Ritkán az. Érdemes azonban néha nem jogi fejjel gondolkozni. Amennyiben ugyanis a munkavállaló jelzi, hogy önkéntes részvétele nem biztosítható egy tréningen, abban a helyzetben találhatja magát, hogy utilaput kötnek a talpára. Ez a józan ész követelménye, amelyet a jog nem ismer, de érdemes követni.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Melyik évszámot kell figyelembe venni végkielégítésnél?

Pedagógus vagyok és mivel a munkáltatóm nem tudja számomra a kötelező óraszámot biztosítani elküld. A felmondási idő első hónapjában lesz 20... Teljes cikk

Felmondhatok-e a Gyed ideje alatt?

Felmondhatok Gyed ideje alatt? Miként tehetem meg ezt hivatalosan? Mondhat rá nemet a munkáltató? Teljes cikk

Hogyan jár a szabadság, ha apuka volt gyeden otthon?

Apuka a gyermek 1-2 éves koráig gyeden volt otthon, majd 2-3 éves koráig lesz gyesen. Kérte, hogy a felgyülemlett szabadságát adják ki, de azt... Teljes cikk