Megjelent: 9 éve

Jelentősen csökken 3000 közszolga fizetése

Van, aki márciusban csak 16-17 ezer forintot fog hazavinni - mondta el Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Ennek oka, hogy januártól megvonták a jogszabályban garantált illetménykiegészítést, ami korábban a középfokú végzettségűeknél tíz, a diplomásoknál harminc százalék lehetett. A vezetők az idén a bérek teljesítmény alapján történő eltérítésének lehetőségével sem éltek - ezzel a kedvezménnyel eddig az évek óta elmaradt fizetésemelést próbálták kompenzálni, ugyanakkor túlóradíjként is szolgált -, ami további tíz-húsz százalékos jövedelemcsökkenést okozott.

A januárra járó fizetéseket azonban a legtöbb helyen még a tavalyi szabályok szerint számfejtették. Emiatt a márciusi boríték a munkaügyi szervezet munkatársainak jelentős részénél jóval laposabb lesz a vártnál: az alacsonyabb illetményből levonják még a januári túlfizetést is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium napokban kiadott közleménye szerint a bércsökkentés teljesen törvényes. A bérezési rendszer felülvizsgálatánál kiderült ugyanis - tudatta a tárca -, hogy "a kormányhivatalok egyes jogelőd szervezeteinél az illetménykiegészítések egy részét jogellenesen állapították meg, például egyes dolgozók a törvényi 10 százalékos helyett 35 százalékos illetménykiegészítést kaptak". Nem vitatják, hogy ez valóban háromezer embert érint, tizenötezren viszont állítólag jobban jártak.

Fehér József mindazonáltal úgy véli, megoldást csak a készülő közszolgálati életpályatörvény hoz majd. Ha azt elfogadják, talán sikerül a kaotikus javadalmazási rendszert rendbe tenni.

A fizetések teljesítményarányos eltérítésének ügyében viszont hamarabb eredményt várnak: március 7-én a parlament szavaz arról a törvénymódosításról, amely szerint a kormányhivatalokban április végéig dönthetnek erről a többletjuttatásról. A főtitkár reményei szerint az "eltérített" fizetést januárig visszamenőleg mindenki megkapja majd, és akkor legalább utólag számíthatnak némi kompenzációra a munkaügyi szervezetek kormánytisztviselői.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk