Megjelent: 11 éve

Jövőre az ÁFSZ béradatai alapján kell fizetni a járulékot

A Pénzügyminisztérium (PM) tervei szerint jövőre az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái lesznek az irányadók a közteher-fizetés megállapításához azoknál a vállalkozásoknál, amelyek eddig csak a minimálbér után fizettek járulékot, miközben jelentős osztalékra tettek szert - írja a Népszabadság.

images

Hamarosan megjelenik a pénzügyi tárca irányelve, valamivel később pedig a módszertan is, amit az APEH honlapjáról lehet majd letölteni.

A PM olyan rendszert készül bevezetni, amelyben a tevékenység valós értéke számít a járulékkötelezettség megállapításánál, s nem pedig a dupla minimálbér, feltéve ha az érintett cégek ténylegesen is elérték azt a jövedelmet. Az idén elfogadott törvény megfogalmazása azonban nem sokat árult el arról, hogy valójában mihez is kell mérniük a járulékfizetést a vállalkozásoknak. A 2010-től életbelépő rendszerben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkavállalói bérstatisztikája lesz az irányadó.

A nyáron elfogadott törvényből az ÁFSZ végül kikerült, mivel alkotmányossági aggályok merültek fel, tudta meg a Népszabadság.

A PM azonban nem törvényként, de irányelvként elfogadtathatja, így nem lesz kötelező a statisztikák követése azoknak, akik igazolni tudják, hogy a tevékenységükből származó tényleges jövedelmük elmarad az átlagostól. A másik nehézséget, a regionális eltéréseket az ÁFSZ januárig bekalkulálja a rendszerbe.

Kérdés, hogy melyik időszakra vonatkozó jövedelmet kell majd irányadónak tekinteni. A Pénzügyminisztérium tervei szerint az adott év elején elérhető adatok alapján kell majd kiszámítani a járulékalapot. Ezek azonban nem friss mutatók. A pénzügyi tárca szerint ez nem gond, más esetekben is korábbi időszakok adatait veszik alapul. A vitás esetek elkerülése érdekében azonban olyan módszertanon dolgoznak, amelyik lehetővé teszi a korrekciókat, ha év közben változások állnak be a cég vagy egyéni vállalkozás működésében. A módszertan, illetve segédlet egyébként majd az APEH honlapjára kerül fel.

A PM logikája szerint azért kell figyelembe venni a tevékenység valós értékét, mert jelenleg az önfoglalkoztatók szabad döntésén múlik, hogy a vállalkozásban keletkezett jövedelmet munkajövedelem vagy tőkejövedelem formájában veszik fel.

Márpedig járulékot a munkajövedelmek után kell fizetni, tehát sokan a minimálbér, vagy annak duplája után adóznak, és tőkejövedelem, pontosabban osztalék formájában jutnak jelentős összeghez.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter