Megjelent: 5 éve

Kétezer menekült várakozik a Keleti pályaudvaron

Tegnap, a menekültválság 10. napján teljesen megtelt a röszkei tábor, nagy volt feszültség. Az Index szerint volt olyan rendőr, aki 44 órája nem aludt. Dánia leállította a vasútforgalmat Németországba, de friss hírek szerint azt újraindították. Befogadóállomásokra vihetik a menekülteket a Keletiből, ahol rengetegen várják a vonatokat jelenleg is.

Ismét járnak a vonatok Németország és Dánia között

Csütörtök délelőtt jött a hír hogy Ismét megindult a vasúti forgalom csütörtök reggel a német-dán határon, Flensburg és Padborg között, de a német Fehmarn és a dán Lolland-sziget között a vonatokat szállító kompok nem járnak. A közlekedést szerdán állították le a Svédországba igyekvő menedékkérők miatt.

Az ARD országos köztelevízió összeállítása szerint továbbra is korlátozott a vasúti forgalom Németország és Dánia között, csak regionális járatok közlekednek a flensburgi határátkelőn, és egyelőre nem tudni, hogy mikor áll helyre a szokásos menetrend.

A Flensburgból csütörtök reggel elindult első vonaton nagyjából 50 menedékkérő utazott. Őket a dán határvárosban, Padborgban több tucat rendőr fogadta, az ellenőrzés után a vonat továbbindult Koppenhága felé.

A flensburgi pályaudvaron körülbelül 120 migráns éjszakázott, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság szerint helyi lakosok takarókat, ennivalót, ruhákat vittek nekik.

A dán hatóságok továbbengedik a Lollandon fekvő kikötővárosba, Rodbybe az utóbbi napokban érkezett menedékkérőket is. Csütörtökre virradó éjszaka 240-en indultak el vonattal észak felé. Egy szálláshelyen még 300-an tartózkodnak, közülük többen már csütörtök délelőtt útra kelnek.

Vasárnap óta körülbelül 3 ezer menedékkérő érkezett Padborgba és Rodbybe. Sokan nem akarják regisztráltatni magukat Dániában, hanem szeretnének továbbutazni Svédországba, hogy ott kérjenek menedékjogot.

Befogadásukra a dán kormány egy eseti megállapodást javasol a svéd kormánynak, amely azonban az uniós menekültügyi szabályokra hivatkozva ezt elutasította.

Flensburg és Fehrmarn a két legfontosabb átkelőhely a német-dán határon. A vasúti összeköttetést szerda délután állították le a dán rendőrség kezdeményezésére.

Padborgban szerdán nagyjából 300 menedékkérő elhagyta a számukra kijelölt szálláshelyet és egy autópályán elindult észak felé, hogy megtegye a több mint 200 kilométert Svédország határáig. Emiatt a hatóságok kénytelenek voltak egyes szakaszokon időlegesen lezárni a forgalmat. Az NDR beszámolója szerint buszokat küldtek értük, de nem akartak felszállni és éjszakára behúzódtak az autópálya melletti erdős területre.

Újabb áradat kelt át éjjel a kerítésen és a síneken

Itthon pedig menekültek a kerítésen átmászva próbálják kikerülni a rendőröket, mert azt hiszik ütik, verik őket, mint Görögországban és Macedóniában. A gyorstelepítésű drótakadály (Gyoda) nem sokat ér, de úgy tűnik, a kerítés sem lesz akadály.

Befogadóállomásokra vihetik a menekülteket a Keletiből

Csütörtökön is több ezer menekült várja, hogy nyugatra tartó vonatokra szállhasson fel a Keleti pályaudvaron. Ugyanakkor az ORFK sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor közrendvédelmi főosztályvezető azt mondta, hogy a rendőrség folyamatosan dolgozik azon, hogy őket a bevándorlási hivatal befogadóállomásaira irányítsák.Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, a jövő héten a határrendészeti igazgatóság felállításával ez a szám változni fog, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani.

Az MTI kérdésére az ezredes beszámolt arról is, hogy a magyar-szerb határnál mintegy ezer rendőr teljesít szolgálatot, akik között a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állománya mellett a Készenléti Rendőrség és az ország valamennyi megyéjéből vezényelt rendőrök is vannak.

Elfogják az 5-ös úton haladó menekülteket

A régi 5-ös út mentén több csoportban menekültek tartottak Szeged felé, egy részük a drótakadály alatt átmászva juthatott át a zöldhatáron, másik felük pedig a gyűjtőpontot megkerülve igyekszik eljutni az ország belsejébe. Többségüket összegyűjtik a határ és a város között cirkáló rendőrségi mikrobuszok, írja az MTI.

Éjszaka szinte kiürítették a röszkei gyűjtőpontot
Az m1 tudósítója szerint a rendőrség az éjszaka több busszal a röszkei táborba szállította a rendőrségi gyűjtőpontnál felgyűlt menekülteket, így reggelre szinte kiürült a sátortábor. Azért csak szinte mert az éjszaka és hajnalban újabb csoportok érkeztek meg a vasúti sínek mentén.

Csak szerdán 3321 menekültet fogtak el
Ebből csak Csongrád megyében 3011-et (köztük 661 gyereket). A menekültek többsége szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

Korábbi összefoglalóinkat itt, további az alábbi linken olvashatja. http://www.hrportal.hu/c/a-menekultvalsag-10-napja-20150909.html


MTI/Index
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter