Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Kevesebb a feketemunkás Szlovákiában

Némileg csökkent a nem hivatalosan dolgoztatott, "feketemunkások" száma 2009 második felében Szlovákiában a 2008-as adatokhoz képest.

A szlovák munkaügyi hivatalok, a munkafelügyeleti hivatal és a rendőrség összesen 2.879 feketén foglalkoztatottra bukkant a tavalyi év második felében, amikor ellenőrzött 61.500 munkavállalót. A feketemunkások aránya ez alapján 4,7 százalék volt, szemben 2008-as 5 százalékkal - írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában.

A feketén dolgoztató cégek száma 26-tal emelkedett. Az ellenőrök 2.668 munkaadónál tartottak ellenőrzést, 214-nél találtak feketemunkásokat. A legtöbb munkaadó a Privigyei (Prievidza) és a Dunaszerdahelyi járásban bukott le - az előbbiben 24, az utóbbiban 19. Ebben a két járásban leplezték le a legtöbb illegális munkavállalót is.

A lap emlékeztet arra, hogy ellenőrzés alkalmával feketemunkásnak számított az is, aki hivatalosan minimálbérért dolgozik, és fizetése többi részét "zsebbe" kapja, nem csak az, akit a munkavállaló munkaszerződés nélkül dolgoztat, így se adót, se társadalom- se egészségügyi biztosítást nem fizet utána. Továbbá feketemunkás az is, aki engedély nélkül vállalkozik, továbbá az a külföldi, aki munkavállalási és tartózkodási engedély nélkül dolgozik.

Szlovákiában a feketén foglalkoztató munkaadóra 2 ezertől 200 ezer euróig (530 ezer, valamint 53 millió forint) terjedő pénzbírság is kiszabható március óta. Eddig a büntetés alsó határát nem szabták meg, a felső határ 33 193,31 euró (8,8 millió forint). A tavalyi második félévben az ellenőrök összesen 61.970 euró (16,2 millió forint) büntetést szabtak ki feketemunka miatt 212 munkáltatóra. A legmagasabb büntetés 5.000 euró (1,3 millió forint) volt, a legalacsonyabb 25 (6625 forint). A feketemunkásokat minimum 20, maximum 30 euróra büntették.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter