Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Keveset költ a kkv szektor a biztonságos üzletmenetre

A kis- és középvállalkozások (kkv) több mint háromnegyede tart valamilyen vagyoni jellegű kár bekövetkezésétől, mégsem alapvető a cég biztonságos működtetéséhez szükséges üzletmenet biztosítása.

Az idén júliusban az Union Biztosító megbízásából 300 kkv megkérdezésével készült kutatás szerint a cégvezetők elsősorban a lehetséges károk következményeitől tartanak, főként attól, hogy mennyi időt vehet igénybe egy esetleges kár után az eredeti állapot visszaállítása, illetve a helyreállítás időszakában hogyan tudnának működni - összegzi a biztosító csütörtöki közleményében.

A kisebb cégeknél egy esetleges leállás, részleges vagy teljes üzemszünet miatt fellépő bevételkiesés sokszor a fennmaradást is kockára teszi, különösen érvényes ez a tíz fő alatt foglalkoztató mikrovállalkozásokra - idézi a közlemény Lehel Gábort, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatóját.

A felmérés eredményei alapján a kkv-k 45 százalékának súlyos probléma a kár miatt fellépő bevételkiesés, és 40 százalékának a helyreállítás hosszadalmas időigénye. A harmadik helyen szerepel a listán a betöréstől való félelem.

Minden harmadik megkérdezett cégvezető felismeri, hogy van a cégnél olyan kulcsember, akinek baleset vagy betegség miatti hosszabb kiesése akár a cég működését is ideiglenesen veszélybe sodorja.

Kiderült, a vagyonbiztosítással rendelkező cégek több mint harmada igénybe is vette az elmúlt időszakban biztosítását.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy gépjármű-biztosítása a megkérdezett cégek 80 százalékának van, vagyonbiztosításban a lefedettség 70 százalék körül mozog. A másoknak okozott károkra általában csak a kötelezően előírt biztosításokat kötik meg, az üzemszünet-biztosítás szintén alig jellemző.

A felmérést végző biztosító kkv-vagyonbiztosítási szerződéseinek mindössze 4 százaléka tartalmaz üzemszünet-biztosítást, a kulcsemberek hosszabb kiesése ellen védelmet nyújtó egészség- és betegbiztosítással pedig a megkérdezett kkv-k legfeljebb egyötöde rendelkezik.

A megkérdezett vállalkozások általában árbevételük 0,5-1 százalékát fordítják biztosításra. Azaz, bár a cégek több mint háromnegyede tart valamilyen váratlan esemény bekövetkeztétől, mégis többségük túl költségesnek tartja a biztonságot - áll a közleményben.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter