Megjelent: 9 éve

Kinek éri meg külföldi MBA diplomát szerezni?

Március első hetében Budapesten toborzott hallgatókat kilenc nyugat-európai üzleti iskola az ősszel induló MBA (Master of business administration) kurzusokra. Jelentkezni továbbra sem késő, ám nem árt átgondolni, mekkora befektetés ez, és kinek éri meg igazán vezetői diplomát szerezni.

A Financial Times üzleti napilap évente készít összeállítást a világ legjobb száz MBA iskolájáról. A legutóbbi összesítés szerint az élvonalbeli képzések befejeztével 120-140 százalékkal is növekedhetnek a vezetői fizetések. Mindamellett a multinacionális környezetben folytatott tanulmányok során jelentősen bővül a vezetők kapcsolatrendszere - és ami a legfontosabb, a kurzusokon kis, 3-5 fős csoportokban tanulva, a vállalati életből vett, friss és aktuális esettanulmányokból merítve bővíthető a vezetői tudás, pozitív és negatív példákat egyaránt alapul véve a képzés 1-2 éve alatt. "Egy MBA diploma megszerzése fontos mérföldkő lehet a karrier építésében. Rengeteget elárul például a vezetői attitűdről, hogy az illető tanulni szeretne és ennek érdekében nem sajnál se időbeli, se anyagi áldozatokat hozni a cél érdekében. Az óralátogatás mellett a tanulmányok része az otthoni kutatás, az adatgyűjtés is"- magyarázza Borai Tamás, a Pendl & Piswanger vezetői tanácsadó cég ügyvezető-helyettese.

Már nincs MBA-láz, de vannak jó képzések

"Néhány évvel ezelőtt valósággal tombolt az 'MBA-láz'. Így aztán gyakran olyanok is jelentkeztek a képzésekre, akik később nem tudtak mit kezdeni a megszerzett diplomával és a képzések színvonalában is nagyok voltak a különbségek" - fogalmaz Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadászcég ügyvezetője, aki maga is MBA-t végzett a London Business Schoolnál. Úgy látja, mára változott a helyzet, letisztultabb és áttekinthetőbb a piac. Szerinte Magyarországon a Közép-európai Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képzései, míg a külföldiek közül a London Business School, a Harvard University és a francia Insead képzései a legelismertebbek.

A szakember szerint a részvétel az MBA képzéseken 3-10 év vezetői gyakorlattal és magas szintű angolnyelv-tudással rendelkezőknek éri meg igazán. A képzések ára borsos, de ezt a legtöbb esetben a vezető munkáltatója finanszírozza (legalábbis többségében ekkor kezdenek MBA-ba a menedzserek). Gyakori a tanulmányi szerződés - ilyenkor a vállalat a képzés időtartamának minimum kétszereséig várja el a vezető cégnél maradását.

"A legtöbb, nívós képzésben részt vett MBA diplomás multinacionális vállalatok regionális központjában lesz vezető a végzést követően - sokan külföldön folytathatják tovább karrierjük építését" - magyarázza Fazekas Zsolt.

Bővül a kapcsolatrendszer

Bősze Zoltán a brit Ashridge MBA-jén vett részt. A gyógyszeripar és a biotechnológia területén vezető beosztásban dolgozó menedzser az intézmény part time executive MBA képzésében szerzett diplomát. "A képzés időtartama alatt 6 hetente repülőre ültem és kiutaztam az Egyesült Királyságba. Az egyetemi képzés Ashridge-ben, egy kastélyban zajlott, Londontól 50 kilométerre, rendkívül igényes, inspiráló környezetben. Mind a szakmai, mind a kapcsolati háló bővítése szempontjából hasznos volt. Számos német és francia szakemberrel ismerkedhettem meg. Emellett az MBA képzések behozhatatlan előnye, hogy az oktatók az akadémiai tapasztalat mellett valódi iparági tapasztalatokkal is rendelkeznek - így a mindennapi gyakorlatból vett esettanulmányok során szakmai problémákat oldhattunk meg közösen."

Tízmillió forint felett az éves tandíj

A képzés ára borsos. "Az éves tandíj 32 ezer font - ám a járulékos költségeket, a szállást és az utazást is beleértve 40 ezer fontos (14 millió forint), éves költséggel is számolhatnak a jelentkezők. A költségeket ösztöndíjjal vagy céges támogatással lehet csökkenteni "- magyarázza. A London Business Schoolnál egy 21 hónapos kurzus 57 500 fontba (20 millió forint) kerül.

Plágiumkereső szoftvert is használnak

A legtöbb, teljes vagy részidős MBA-képzésre esszé, legalább 670 pontos GMAT teszt (erről bővebben keretes írásunkban) és az intézmény által elfogadott angol nyelvvizsga a beugró. A nyelvvizsga típusa sem mindegy - a legtöbb intézménybe Cambridge, TOEFL, TOEIC vagy IELTS birtokában lehet csak jelentkezni. A jelentkezésnél az angol nyelvterületen szerzett tanulmányi vagy munkatapasztalatot is előnyként értékelik. Az esszénél plagizálni nem ajánlott: az értékelést végzők gyanús mondatok esetén plágiumkereső szoftvert futtatnak végig az irományon.

Mi az a GMAT teszt?

A GMAT teszt megírása kikerülhetetlen, ha valaki nyugati-európai vagy amerikai MBA kurzust céloz meg. A 4 órás erőpróba során a pályázó vizsgázik angolból, matematikából, szövegértésből és gyorsaságból egyaránt. A teszt elérhető maximális pontszáma 800 pont - ám az intézmények általában saját hatáskörben döntenek arról, mennyit kell elérni a bejutáshoz. A QS MBA World Tour budapesti rendezvényén részt vevő iskolák általában 670 pont környékén húzták meg a határt.

A Financial Times ranglistája alapján 2012 tíz legjobb MBA-iskolája:
1. Stanford Graduate School of Business Egyesült Államok
2. Harvard Business School Egyesült Államok
3. University of Pennsylvania: Wharton Egyesült Államok
4. London Business School Egyesült Királyság
5. Columbia Business School Egyesült Államok
6. Insead Franciaország - Szingapúr
7. MIT: Sloan Egyesült Államok
8. IE Business School Spanyolország
9. Iese Business School Spanyolország
10. Hong Kong UST Business School Kína
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A digitális nomádokat és a külföldön diplomát szerzett fiatalokat támogatnák a kormány legújabb döntései

Újabb intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs, ezeket ismertette pénteken Szijjártó Péter. Teljes cikk

Eddig több mint 10 ezer fiatal álláskereső vett részt a munkahelyteremtő programban

Júniusban és júliusban 5 milliárd forint támogatást igényeltek a munkaadók. Teljes cikk

Egy év alatt 4 százalékkal emelkedett a fizikai dolgozók átlagos órabére

Többek között az építőiparban és a vendéglátásban az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek. Teljes cikk