Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Kirúgott szakszervezetisek miatt demonstráltak

Több szakszervezet közös szolidaritási demonstrációt tartott szerdán a pécsi Honsa Kft. telephelyénél amiatt, hogy a társaság elküldte dolgozóinak egy részét a közelmúltban, a tüntetők szerint jogszerűtlenül.

A német tulajdonban lévő, autóalkatrészeket gyártó cég telephelye előtti útszakasz két órán át tartó lezárásával is járó demonstrációt a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezte, de a tüntetésen részt vett az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által a közelmúltban létrehozott Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Balogh Péter, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke beszédében elmondta, a közelmúltban a Honsa Kft. hét volt dolgozója fordult a nyilvánossághoz és a vasas szakszervezethez, mert szerintük azért vesztették el az állásukat, mivel az üzemi szakszervezet vezetői, hangadói voltak.

Balogh Péter beszámolt arról, hogy szövetségük a történtek miatt egyeztetéseket kezdett a munkáltatóval, de a Honsa Kft. vezetése mereven elzárkózott ettől. Ezért demonstrációs bizottságot alakítottak a szerintük jogszerűen megalakított alapszervezet eltávolított tagjai és vezetői érdekében, majd szolidaritási tüntetést szerveztek.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt hangoztatta, hogy a demonstrációval nemcsak a Honsa Kft.-nél kialakult helyzetben nyilvánítanak véleményt, hanem minden szakszervezeti tisztségviselő és tag védelmét kívánják szolgálni szerte az országban. Azt szeretnék kifejezni, hogy a leghatározottabban tiltakoznak a magyarországi és az európai uniós szakszervezeti és munkavállalói alapnormák durva megsértése miatt - szögezte le.

A Honsa Kft. közleményt juttatott el az MTI-hez még a demonstráció előtt. Ebben beszámolnak róla, hogy a társaság pécsi üzemében a közelmúltban a munkarend átszervezése miatt került sor elbocsátásokra. Ismertették: a cég átállt a három műszakos működésre, ezért október-november fordulóján 18, az üzem különböző részlegeiben dolgozó alkalmazottól kényszerültek megválni.

Hangsúlyozták: a Honsa Kft. Pécs egyik legnagyobb ipari foglalkoztatójaként közel hatszáz főnek ad munkát, a lépésre pedig a cég versenyképességének megőrzése érdekében volt szükség.

Kijelentették: az átszervezés során a törvényi előírásokat maximálisan betartva járt el a vállalat. Az érintett dolgozók a felmondási idejükre fizetést, távozásuk után pedig végkielégítést kaptak.

"Mivel a cégünknél állítólag működő érdekvédelmi szervezet korábban még a létrejöttéről sem tájékoztatta a cégvezetést, így nem volt lehetőségünk senkivel előzetesen egyeztetni. A Vasas Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett demonstrációval ezért nem értünk egyet. A törvényes formában működő munkavállalói érdekképviselet létrejöttét és működését cégünk eddig sem akadályozta és a jövőben sem fogja" – áll a társaság közleményében.

A Honsa Kft. 2012-ben 5,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 374 millió forint nyereséggel zárt a nyilvános cégadatok szerint; 2011-ben 4,4 milliárd forint árbevétel mellett 229 millió forint volt a nyeresége.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk