kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Kőkemény munkásvezér lett Putyinból

Vlagyimir Putyin csütörtökön este eleget tett a Pikalevóban szerdán autópályát lezáró tüntetők követelésének, s a helyszínre utazva rákényszerítette a kisvárosban leállított három gyár vezetőit és tulajdonosait, hogy indítsák újra az üzemeket és fizessék ki a munkások elmaradt bérét - adták hírül a pénteki orosz lapok.

A miniszterelnök rendkívül keményen lehordott mindenkit, a területi kormányzótól kezdve - aki megpróbálta lebeszélni Pikalevo felkereséséről és inkább egy új gyárat mutatott volna neki - egészen a helyi vezetőkig, akik szerinte nem tettek eleget a lakosság érdekeinek védelmében, s az üzemek vezetőiig és tulajdonosaiig.

"Összeszaladtak, mint a svábbogarak"

Utóbbiakról kijelentette, hogy saját ambícióik, hozzá nem értésük, vagy simán kapzsiságuk túszává tették a lakosságot, és kérdőre vonta őket, hogy hol marad az üzleti élet szociális felelőssége, s hogy miért az ő érkezésére "szaladtak össze, mint a svábbogarak", miért nem intézkedtek idejében.

Putyin megállapodást íratott alá a három gyár vezetőivel és tulajdonosaival, amelynek értelmében a három leállított üzemet újra beindítják, s elrendelte, hogy azonnal fizessék ki a munkásoknak az elmaradt béreket.

Mindenesetre azokat már a kormányfő megérkezte előtt elkezdték kifizetni, és csütörtök estére teljes egészében ki is fizették, és még gyorsan fel is aszfaltoztak néhány utat.

A Vedomosztyi című üzleti lap egy szakértőt idézve azt írta: a show szép volt, de a problémát nem oldotta meg. A kézi vezérlés nem hatékony, csupán a gyors megoldás látszatát teremti meg, vélekedett az illető, hozzátéve, hogy Pikalevóban a fő gond, hogy nincs kereslet a timföldre, s ezt az állam sem tudja megteremteni. Putyin látogatása azt a benyomást keltette, hogy így kell megoldani a válság okozta problémákat, de valójában az ilyen megoldás csökkenti a vállalkozók motivációját, ami válság idején különösen veszélyes.

A Nyezaviszimaja Gazeta című lap megállapította: Oroszország történetében először fordult elő, hogy a miniszterelnök személyesen reagált a tiltakozók követeléseire, s ezzel kellemetlen precedenst teremtett, mert a helyi és a szövetségi vezetőknek mostantól minden tiltakozó megmozdulás iránt megkülönböztetett figyelmet kell tanúsítani.

Séta az aknamezőn

A Moszkovszkij Komszomolec című újság szerint ez volt az év legfontosabb utazása, amelytől "minden túlzás nélkül az ország stabilitása függ". Ilyen Pikalevóból ugyanis Oroszországban legalább száz, de inkább sokkal több van, s ha Putyin intézkedéseivel nem megfelelő jelzést ad, egyre több hasonló tiltakozás kezdődhet. A duma javaslatát, hogy államosítsák a leállt üzemeket, a lap rendkívül veszélyesnek nevezte. Azt írta, Putyin látogatása séta az aknamezőn, s a duma javaslatának megvalósítása olyan lenne, mintha valaki páros lábbal ugrálna a legnagyobb aknán.

Végül a cikk rámutatott: "Nem most kell arról beszélni, hogy az egyetlen üzem köré épült, úgynevezett monovárosok mai éhezése annak a következménye, hogy a kormány sok éven át figyelmen kívül hagyta a gazdaság strukturális problémáit. Feltétlenül el kell azonban gondolkodni azon, hogyan lehet óvatosan, de hatékonyan megoldani az ilyen városok gondjait".

400 kilométeres dugót okoztak

Pikalevóban először az Oleg Gyeripasztka Basic Eelement holdingjához tartozó timföldgyár állt le, majd az a két üzem is, amely addig onnan kapta a cementgyártáshoz szükséges alapanyag egy részét. Ezzel a Leningrádi területen lévő, 21 ezer fős lakosságú kisvárosban 4000 munkahely szűnt meg, ráadásul a vállalatok több mint 40 millió rubelnyi bérrel maradtak adósok.

Az emberek nem tudták fizetni előbb a kommunális szolgáltatásokat, később már ennivalót sem tudtak venni. Tudván, hogy Szentpéterváron az éves Gazdasági Fórum keretében találkoznak a vezetés tagjai és a legnevesebb üzletemberek, a pikalevóiak szerdán engedély nélküli akcióban lezártak egy autópályát, mintegy 400 kilométeres dugót okozva ezzel.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Törökországban több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,6 százalék után áprilisban 8,5 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a... Teljes cikk

Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk