Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Korszerűsítik a svéd nyugdíjpénztárakat

Svédországban kormányzati rendeletek módosításával enyhíteni akarják a nyugdíjpénztárak befektetéseire vonatkozó szabályokat, amelyeket még az ezredfordulón, a maitól eléggé különböző pénzügyi környezetben léptettek életbe.

A svéd nyugdíjasok négy nagy országos pénztár (rövidítve AP), és sok kisebb közül választhatnak. E pénztárak vagyona egyenként is megközelíti a százmilliárd eurót. A biztonságos működésüket a 2000-ben életbe léptetett állami rendelet szabályozza, amely meghatározza, hogy milyen arányban fektethetik a nyugdíjasok pénzét a hozamot garantáló kötvényekbe, illetve nagyobb hozamot ígérő, de kockázatosabb részvényekbe. Viszont gyakorlatilag megtiltja, hogy úgynevezett működő tőkébe, azaz építkezésekbe, termelő vállalatokba, alapanyagokba vagy infrastruktuális (például közlekedési, közüzemi) fejlesztésekbe fektessenek. És azt is, hogy az AP-k jelentős arányban vegyenek részt kisebb, a tőzsdéken nem szereplő magánvállalkozásokban.

A négy nagy AP most azt kéri, hogy a merev szabályozást enyhítsék - említi vezérelvként a brit Financial Times lapcsoporthoz tartozó European Pensions and Investment News gazdasági szaklap. Az utóbbi időben ugyanis a globális pénzpiac túl mozgalmassá, kiszámíthatatlanná vált. Elsősorban egyes alapvető anyagoknak, így a kőolajnak és a mezőgazdasági termékeknek a változékonyabb időjárás és a rohamosan növekvő fogyasztás okozta drágulása miatt. Ez pedig rizikóssá tette a nyugdíjpénztárak jövedelmeinek értékpapírokba fektetését. Ugyanakkor az infrastrukturális- és termelési beruházások kiszámíthatókká fejlődtek. Igaz, hosszabb a megtérülési idejük, de biztonságosabbak.

A svéd pénztárak joggal hivatkoznak a Franciaországban 2004-ben módosított új nyugdíjpénztári szabályzatra, amely már támogatja a 31 milliárd eurós tartalék-alapjuknak működő tőkébe, azaz építkezésekbe, közüzemi fejlesztésekbe fektetetését is. Enyhítettek a magánvállalkozásokban való részvétel korlátozásán is.

A közismerten hűvös vérmérsékletű svédek azonban óvatosabbak. A parlamentjükben kialakult AP-vitákban előterjesztett enyhítési javaslatokkal ugyan egyetértenek, de a gyors változtatásoktól egyelőre ódzkodnak. Főleg arra hivatkozva, hogy azok a vonatkozó rendeletek, törvények megváltoztatását is igénylik,- az pedig ott sem megy túl gyorsan.
Szűcs J.  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter