Megjelent: 14 éve

Körvonalazódik az új adócsomag

Megnövelnék a társaságiadó-alapot, vagyoni adót vetnének ki a céges autókra, egészségügyi hozzájárulást kéne fizetni a természetbeni juttatások után - fájó pontok az adójavaslatokban.

A Napi Gazdaság birtokában lévő, a kormány jóváhagyását még nem bíró adócsomag-javaslat szerint alaposan megtizedelnék az adóalap-csökkentő tételek számát. A gazdasági napilap ismerteti, hogy a javaslat értelmében a vállalkozások a jövőben nem vehetnék figyelembe például az iparűzési adót, és "kiütnék" a munkanélküli foglalkoztatása alapján érvényesíthető kedvezményt is.

A cikk szerint a társasági adóval kapcsolatos új szabályok az offshore-cégeket is elüldöznék. A Népszabadság a társasági adóalappal kapcsolatban kiemeli, hogy megszűnnének a különféle adományokra eddig járó kedvezmények, így a cégeknek már nem érné meg jótékonykodni.

Miközben a szaktárca a gazdaság fehérítését tűzte ki célul, több intézkedés a szürke zóna felé terelheti a szereplőket - írja a Napi Gazdaság. A cikk szerint ilyen lehet a cafeteria-rendszer átalakítása is. Szakértők szerint a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás kivetése véget vethet az üdülési csekk utóbbi időben tapasztalt "szárnyalásának", de az étkezési utalványoknál is alaposan megnyirbálhatja a lendületet - ismerteti a lap.

A Világgazdaság az adócsomag-javaslatról azt írja, hogy abban szerepel a személyi jövedelemadó sávhatárának megemelése, 18 százalékos társasági adó, a vállalkozások különadójának kivezetése, valamint öt százalékpontos járulékcsökkentés is. A lap arról is ír, hogy a céges gépkocsikra 6 százalékos vagyoni adót vetnének ki.

A Népszabadság szerint a kormány ismét megpróbálkozik az adószámlák összevonásával. Ennek keretében úgy tervezik, hogy összesen 5 számlára kellene a közterheket befizetni. Ez azonban csak az utalásoknál jelentene könnyebbséget, hiszen a jogcímek kibogozásához külön bevallást kellene készíteni, az evásoknak például negyedévente. Utóbbi adózóki kört érinti az a javaslat is, hogy az átalányadózóknak és az evásoknak is meg kellene őrizniük beszerzéseik után a számlákat - írja a lap.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek