Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

Leépítési hullám kezdődhet el az önkormányzatoknál

A költségvetés tervezete a tavalyinál is kevesebb forrást juttatna a településeknek. A költségcsökkentésnek a dolgozók megtartásával szinte egyetlen útja sem létezik: tizenharmadik havi fizetés már nincs, jutalmakat nem lehet tervezni - írja a Világgazdaság.

Jelentős megszorítások és leépítések következhetnek a helyi önkormányzatoknál. A kormány nem rendelkezhet az önkormányzati dolgozók munkaviszonyáról, így közvetlenül nem lehet megvalósítani a közszférában kötelezővé tett tízszázalékos létszám- és ötszázalékos költségcsökkentést, azonban közvetett úton rá lehet kényszeríteni a városokat és a megyéket az átszervezésekre.

A költségcsökkentésnek a dolgozók megtartásával szinte egyetlen útja sem létezik: tizenharmadik havi fizetés már nincs, jutalmakat nem lehet tervezni, így ezeken spórolni sem, s a cafeteria szabályai is megszigorodnak annyira, hogy ne lehessen belőlük jelentősebb összeget elvonni.

A megyei kormányhivatalok az új évben már működnének és vennének át feladatokat az önkormányzatoktól, azonban a tevékenységi kört még nem dolgozták ki, és az önkormányzati szövetségeknek sem adott tájékoztatást a kormány a tervek részleteiről, alig két hónappal a hatálybalépés előtt.

Világgazdaság

Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár