Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Létszámbővítéssel csökkentik a tűzoltók heti munkaidejét

Megkezdődött annak az 500 tűzoltónak a pályaalkalmassági orvosi vizsgálata, akik négy hónapos kiképzésüket követően július elsején szolgálatba állnak; a létszámbővítéssel csökkentik a tűzoltók heti munkaidejét - mondta a katasztrófavédelem főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Tatár Attila altábornagy közölte: a kormány 2005-ben döntött úgy, hogy az európai uniós előírásokkal harmonizálva, három éven belül évente két órával csökkenti a tűzoltók munkaidejét, így a heti 54 óráról jövő év végére 48 órára csökkenhet a szolgálati idő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hozzátette: erre az évre a költségvetés 1 milliárd 930 millió forintot biztosít a tűzoltók munkaidejének csökkentésére, és ebből fedezik a tavalyi második félév, valamint az idei év első felére esedékes túlórák pénzbeli megváltását.

Tavaly az első hat hónapra 180 milliót, a második félévre és idén már 450 millió forintot kell e célra fordítaniuk. A főigazgató megjegyezte, hogy az Európai Unión belül sem egységes a tűzoltók heti munkaideje. A francia tűzoltók heti 36, míg a hollandok 48 órát töltenek szolgálatban.

Nem vagyunk jogászok, de meg kell vizsgálni, hogy mennyi a munka-, a készenléti- és a pihenőidő, mert egy szolgálati nap nem minden részét tekintik munkaidőnek - mondta Tatár Attila. A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az 500 tűzoltó kiképzése - akiket közel 1200 jelentkező közül választottak ki -, március elsején kezdődik, és várhatóan június végén tesznek esküt, így július elsején már szolgálatba is állhatnak.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, a polgári védelemmel együtt a katasztrófavédelem létszáma mintegy 9 kilencezer fő, ebből nyolcezer hivatásos tűzoltó. Az elmúlt több mint tíz évben nem volt jelentős létszámnövelés a tűzoltóságoknál, miközben a munkájuk megduplázódott. 2000-2001-ben 130 státust, tavaly csak 40-et kaptak a parancsnokságok.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter