Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Létszámbővítéssel csökkentik a tűzoltók heti munkaidejét

Megkezdődött annak az 500 tűzoltónak a pályaalkalmassági orvosi vizsgálata, akik négy hónapos kiképzésüket követően július elsején szolgálatba állnak; a létszámbővítéssel csökkentik a tűzoltók heti munkaidejét - mondta a katasztrófavédelem főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Tatár Attila altábornagy közölte: a kormány 2005-ben döntött úgy, hogy az európai uniós előírásokkal harmonizálva, három éven belül évente két órával csökkenti a tűzoltók munkaidejét, így a heti 54 óráról jövő év végére 48 órára csökkenhet a szolgálati idő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hozzátette: erre az évre a költségvetés 1 milliárd 930 millió forintot biztosít a tűzoltók munkaidejének csökkentésére, és ebből fedezik a tavalyi második félév, valamint az idei év első felére esedékes túlórák pénzbeli megváltását.

Tavaly az első hat hónapra 180 milliót, a második félévre és idén már 450 millió forintot kell e célra fordítaniuk. A főigazgató megjegyezte, hogy az Európai Unión belül sem egységes a tűzoltók heti munkaideje. A francia tűzoltók heti 36, míg a hollandok 48 órát töltenek szolgálatban.

Nem vagyunk jogászok, de meg kell vizsgálni, hogy mennyi a munka-, a készenléti- és a pihenőidő, mert egy szolgálati nap nem minden részét tekintik munkaidőnek - mondta Tatár Attila. A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az 500 tűzoltó kiképzése - akiket közel 1200 jelentkező közül választottak ki -, március elsején kezdődik, és várhatóan június végén tesznek esküt, így július elsején már szolgálatba is állhatnak.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, a polgári védelemmel együtt a katasztrófavédelem létszáma mintegy 9 kilencezer fő, ebből nyolcezer hivatásos tűzoltó. Az elmúlt több mint tíz évben nem volt jelentős létszámnövelés a tűzoltóságoknál, miközben a munkájuk megduplázódott. 2000-2001-ben 130 státust, tavaly csak 40-et kaptak a parancsnokságok.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter