Megjelent: 9 éve

Luxusautóval járnak a BKK dolgozói? - a szervezet cáfol

Állami vezetőket megillető luxusautókkal jár a BKV-t is irányító Budapesti Közlekedési Központ minden tizedik dolgozója - írja a Blikk. A Budapesti Közlekedési Központ azonban portálunkhoz eljuttatott közleményben cáfolta a lap értesüléseit.

A Vitézy Dávid által vezetett BKK alig több mint 100 főt foglalkoztat, a budapesti tömegközlekedés megszervezésével megbízott társaság mégis 12 fős luxusautó-flottáról írt alá bérleti szerződést - derül ki a Blikk birtokába került dokumentumokból. Több forrásból megtudták, hogy tíz extrákkal felszerelt, vadonatúj Skoda Superb már meg is érkezett a BKK-hoz. Az egyiket Vitézy Dávid vezérigazgató és a főtanácsadójának kinevezett Nagy Levente már használja is - írja a lap.

A BKK közleménye szerint a Blikk mai számában "Luxuskocsik a BKK vezetőinek" címmel megjelent cikk hemzseg a hazugságoktól, valótlan állításoktól, a cikket megrendelésre írták és szándékosan valótlan állításokkal történő lejáratás a célja.

Nem igaz, hogy luxuskocsival furikázik a BKK minden tizedik dolgozója, ahogy egyáltalán az sem, hogy bármely dolgozója luxuskocsival furikázna. Tényszerűen nem igaz, hogy 12 luxuskocsiról írt alá a szerződést a BKK, hogy 10 darab Skoda Superb állna a BKK birtokában, és, hogy Nagy Levente használna bármilyen szolgálati autót - írja a közlemény.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint az igazság, melyet a Blikk újságírója is megismerhetett, a következő: A BKV gépjárműparkjának és gépjárműhasználatának racionalizásának első lépcsője volt a feladatátadáshoz kapcsolódó járművek átadása. Ennek keretében került sor a BKV Zrt. által kötött tartós bérletre irányuló szerződés megosztására a BKV Zrt. és a BKK Zrt. közt oly módon, hogy a szerződés keretein belül a BKK-nak lehetősége nyílt legfeljebb 12 személygépkocsi átvételére.

"Ténylegesen azonban összesen 9 db járművet vettünk igénybe a szerződés keretein belül, mellyel nem csak a BKK, hanem részben a BKK Közút szükségletei is kiszolgálhatók. A szerződés megosztása a forgalmi feladatokhoz szükséges gépjárművek, többek között megkülönböztető jelzéssel rendelkező forgalmi zavarelhárító egységek átvételének lehetőségére is kiterjed. A szerződés eredményeként Vitézy Dávid vezérigazgató egy, korábban a BKV különböző középvezetői által használt Skoda Superb gépjármű igénybe vételére jogosult, mely közel 50.000 kilométert futott.

A BKK vezetői által használt többi jármű is Skoda márkájú, részben Superb, részben Octavia típusúak, hasonlóan a BKV által eddig is használt flotta járműveihez. A járművek havi nettó bérleti díja átlagosan 135 ezer forint. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ehhez hasonló járművek a mai piaci, finanszírozási stb. viszonyok közt csak jelentősen drágábban lennének bérelhetők. A különbség oka, hogy a BKV Zrt. ezt a maihoz képest előnyösebb szerződést még a világgazdasági nehézségek kezdete előtt kötötte, éppen ezért a BKK felelősen járt el, amikor új eljárás helyett a korábbi szerződéshez csatlakozott. Itt jegyezzük meg, hogy éppen ebből kifolyólag a BKK-nak nem volt mozgástere a típusok kiválasztásában, azokat a BKV által korábban lefolytatott közbeszerzési eljárás eredménye szabta meg. A bérelt járművek felszereltsége a márka típusának alapfelszereltségéhez illeszkedik, a járművek kialakítása már alapfelszereltségben is igényes (ilyen felszerelés pl. a könnyűfém keréktárcsa vagy a több hangszórós rádió, elöl-hátul légzsákok stb.). A BKK semmiféle extra vagy plusz igénnyel nem lépett fel ehhez képest." - írja a közlemény.

A fővárosi bérpolitikai irányelvek szerint a BKK-nál az igazgatók és a főosztályvezetők jogosultak céges gépjármű használatára, ezzel szemben a BKK-nál dolgozó 9 főosztályvezetőből mindössze 3 fő használ személygépkocsit - írja a közlemény.

A BKK indoklása szerint vezetőik a napi használat során részben tömegközlekedési eszközökkel járnak, azonban ez nem mindig és minden útirányon lehetséges. A BKK a hozzá rendelt intézményrendszer átalakítása során arra törekszik, hogy az ágazat szétszórtan működő cégeit egy helyszínen helyezze el, törekedve ezáltal a napi kapcsolattartással járó az utazási, közlekedési kényszer csökkentésére is, jelenleg azonban a Parking Óbudán, a BKK Közút Újbudán, a BKV Erzsébetvárosban, a Taxi Kft. Krisztinavárosban, a BKK pedig a Belvárosban működik, a társaságok között napi szinten szükséges a személyes kapcsolattartás.


  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter