Megjelent: 4 éve

Mackónaci és szandál a múlté: könnyebben felismerhetjük majd a BKK ellenőrt

Az ellenőr nem eszik, nem rágózik, nem dugja zsebre a kezét, nem ül le, nem visel szandált, melegítőt és hátizsákot, és még véletlenül sem ragadtatja magát "intim tartalmú érintkezésekre" - közli az ellenőrökre vonatkozó szabályozást a VS.hu.

Az ellenőröknek már tavaly augusztustól kötelező hordaniuk megkülönböztető mellényt, amennyiben közterületesekkel együtt dolgoznak. Eddig ha nem volt velük felügyelő, akkor az ellenőrök az egyenruhában és polgári ruhában is dolgozhattak.

A BKK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) június 18-án állapodott meg az új szabályozásról, amelyben precízen meghatározzák, mit tehetnek és mit nem az ellenőrök, illetve a társaságukban intézkedő közterület-felügyelők - írta szerdán a Vs.hu.

Az ellenőrök az új protokoll szerint nemcsak, hogy nem ülhetnek le, nem ehetnek, nem rágózhatnak, de nem vehetnek fel rövidnadrágot és nyitott lábbelit sem. Ugyanakkor ezenkívül nem olvashatnak újságot vagy könyvet, nem hallgathatnak zenét, nem rakhatják zsebre a kezüket, és tilos intim tartalmú érintkezéseket folytatni.

A szabályozás lényege, hogy a BKK átengedi a közös ellenőrzések szervezését, irányítását a közterületeseknek. Eddig a BKK határozta meg, melyik járatokat ellenőrzik egy adott napon, júliustól a BKK csak javaslatot tesz, amit a FÖRI vagy elfogad, vagy nem.

Emellett egy ellenőr mellett kevesebb, két közterületes áll majd, ami miatt hosszabb ideig fog tartani egy-egy szerelvény átfésülése.

Bár nincs benne a szabályzatban, de a VS.hu úgy értesült, csökkentik a közterületesek létszámát a BKK-járatokon. Eddig naponta 50-70 fő teljesített szolgálatot az ellenőrökkel, júliustól viszont csak 20-an dolgoznak műszakonként.

A szabályozás tisztázza a feladatokat, a bírságolás menetét is. A jegyellenőrzést csak az ellenőr végezheti, a közterületes sem ebben, sem a pótdíj kiszabásában nem vehet részt. Ugyancsak az ellenőrnek kell először felkérnie az utast a személyazonossága igazolására, majd ha az utas erre nem hajlandó, akkor az ellenőrnek külön fel kell kérnie a felügyelőt, hogy intézkedjen, különben a közteres nem csinálhat semmit. Ha a felkérés megtörtént, a felügyelőnek igazolnia kell magát, és el kell mondania az intézkedés okát és folyamatát az utasnak.

A közterület-felügyelő kényszerintézkedést alkalmazhat, amennyiben az utas nem működik együtt, de ezt megelőzően ennek következményeire is fel kell hívnia a bliccelő figyelmét.

VS.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hárman kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Három közgazdász, Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be hétfőn a Svéd... Teljes cikk

A keveset és a sokat keresőket is fenyegeti a kiégés

A WHO szerint a kiégés a kezeletlen és krónikus munkahelyi stressz eredménye. Kutatások szerint minél kevésbé hozhat valaki a saját munkáját... Teljes cikk

Vádat emeltek egy hódmezővásárhelyi tanár ellen

Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában - tájékoztatta a Csongrád... Teljes cikk