Megjelent: 7 éve

Mackónaci és szandál a múlté: könnyebben felismerhetjük majd a BKK ellenőrt

Az ellenőr nem eszik, nem rágózik, nem dugja zsebre a kezét, nem ül le, nem visel szandált, melegítőt és hátizsákot, és még véletlenül sem ragadtatja magát "intim tartalmú érintkezésekre" - közli az ellenőrökre vonatkozó szabályozást a VS.hu.

Az ellenőröknek már tavaly augusztustól kötelező hordaniuk megkülönböztető mellényt, amennyiben közterületesekkel együtt dolgoznak. Eddig ha nem volt velük felügyelő, akkor az ellenőrök az egyenruhában és polgári ruhában is dolgozhattak.

A BKK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) június 18-án állapodott meg az új szabályozásról, amelyben precízen meghatározzák, mit tehetnek és mit nem az ellenőrök, illetve a társaságukban intézkedő közterület-felügyelők - írta szerdán a Vs.hu.

Az ellenőrök az új protokoll szerint nemcsak, hogy nem ülhetnek le, nem ehetnek, nem rágózhatnak, de nem vehetnek fel rövidnadrágot és nyitott lábbelit sem. Ugyanakkor ezenkívül nem olvashatnak újságot vagy könyvet, nem hallgathatnak zenét, nem rakhatják zsebre a kezüket, és tilos intim tartalmú érintkezéseket folytatni.

A szabályozás lényege, hogy a BKK átengedi a közös ellenőrzések szervezését, irányítását a közterületeseknek. Eddig a BKK határozta meg, melyik járatokat ellenőrzik egy adott napon, júliustól a BKK csak javaslatot tesz, amit a FÖRI vagy elfogad, vagy nem.

Emellett egy ellenőr mellett kevesebb, két közterületes áll majd, ami miatt hosszabb ideig fog tartani egy-egy szerelvény átfésülése.

Bár nincs benne a szabályzatban, de a VS.hu úgy értesült, csökkentik a közterületesek létszámát a BKK-járatokon. Eddig naponta 50-70 fő teljesített szolgálatot az ellenőrökkel, júliustól viszont csak 20-an dolgoznak műszakonként.

A szabályozás tisztázza a feladatokat, a bírságolás menetét is. A jegyellenőrzést csak az ellenőr végezheti, a közterületes sem ebben, sem a pótdíj kiszabásában nem vehet részt. Ugyancsak az ellenőrnek kell először felkérnie az utast a személyazonossága igazolására, majd ha az utas erre nem hajlandó, akkor az ellenőrnek külön fel kell kérnie a felügyelőt, hogy intézkedjen, különben a közteres nem csinálhat semmit. Ha a felkérés megtörtént, a felügyelőnek igazolnia kell magát, és el kell mondania az intézkedés okát és folyamatát az utasnak.

A közterület-felügyelő kényszerintézkedést alkalmazhat, amennyiben az utas nem működik együtt, de ezt megelőzően ennek következményeire is fel kell hívnia a bliccelő figyelmét.

VS.hu
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter