Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

"Magyar felsőoktatás nincs jó egyetemi tanár nélkül"

Tudomány nincs tudós nélkül, magyar felsőoktatás sincs jó egyetemi tanár nélkül - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere november 10-én, amikor rektori, egyetemi és főiskolai tanári megbízásokat adott át Budapesten.

Balog Zoltán ünnepi köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy a felsőoktatási intézmények olyan eredményeket produkáljanak, amelyekkel itthon és nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Ehhez az egyetemi tanárok munkája elengedhetetlen - mutatott rá.

A most megbízásukat átvevők valamennyien hosszú évek óta végeznek oktatói, kutatói, oktatásszervezői munkát - közölte a tárcavezető, hangsúlyozva: ez eleve elhivatottságot feltételez, amit szeretnének most megköszönni. Egyetemi tanárnak lenni közügy és közfelelősség, az egyetem egyszerre értékőrző és értékképző intézmény - összegzett Balog Zoltán, aki az egyetemi tanárokat az erős tanítói rend tagjainak nevezve.

A miniszter kitért arra, hogy a felsőoktatásban több lépcsőben emelkednek a bérek a jövő évtől. Első lépésként januárban 15 százalékkal nő minden oktató és kutató bére, erre 2017-ben és 2018-ban újabb öt-öt százalékos emelés épül, így a növekményt alapul véve összesen 27 százalékos többletre számíthatnak az érintettek. Ezzel az egyetemi tanárok átlagosan nettó 66 ezer, a docensek 48 ezer, az adjunktusok 33 ezerrel forinttal többre számíthatnak, az intézkedés 16 ezer embert érint - mondta.

Rámutatott: ez a béremelés a kancellárok és a rektorok együttműködésének köszönhető, a felsőoktatás megteremtette a béremelés fedezetét, amelyhez a kormány 2017-2018-ban újabb forrásokat tesz hozzá.

A miniszter kiemelte a Felsőoktatási Kerekasztal munkáját, a rektori konferencia és a hallgatói önkormányzatok együttműködését. Közlése szerint ez egy jó példa, egy nemzetstratégiai, fontos ágazatban így is szót lehet érteni egymással.

A magyar reformok működnek, és ha valahol, akkor ez a felsőoktatásban különösen igaz - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki hozzátette: ma nincs adósság a felsőoktatás területén, stabil alapon állnak az intézmények. Jelezte: a hallgatók 10 százaléka ma már külföldről érkezik. Akkor válhat sikerágazattá a felsőoktatás, ha azt a külföldi hallgatók számára is vonzóvá tudják tenni, ezért a több mint 26 ezres létszámukat szeretnék tovább növelni - mondta.

Szólt a duális képzések elindításáról is, és utalt arra: több száz hallgató kezdte meg ilyen formában tanulmányait. Ez azt jelzi, hogy a gazdaság és a felsőoktatás világának egymáshoz közelítése szintén sikeres volt - állapította meg a miniszter, aki kitért a doktori képzés átalakítására, az ösztöndíjak jelentős emelésére is. Megjegyezte: két év után nagyon komoly minőségi szűrő lesz a képzésben.

Nagy eredmények állnak a munka mögött
Az ünnepségen részt vett Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, aki a megbízások átadása után hangsúlyozta: az a teljesítmény, amit az elmúlt egy-másfél évben elértek, mindenképpen kiemelkedő.

A felsőoktatási intézmények és a politika közötti távolságot mára sikerült csökkenteni - mutatott rá. Az eredmények között említette a felsőoktatási stratégia megalkotását, amely tartalmazza, hogyan nézzen ki a felsőoktatás 25 év múlva, hogyan gazdálkodjanak azzal a tudással, amely a felsőoktatási intézmények birtokában van. Jelezte: a stratégiához kapcsolódva hatvan akciót rögzítettek, ezek jelentős részét már kimunkálták. Egyetemi tanárnak lenni összetett dolog, ők azok, akik tulajdonképpen az egyetem tevékenységét meghatározzák - mondta.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A PDSZ az Emmi vezetőjéhez fordul a tanárok biztonsága érdekében

A PDSZ arra kéri Kásler Miklóst, hogy a tárca tűzze napirendre a közfeladatot ellátó személyek biztonságának kérdését. Teljes cikk

Idén is nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

19. alkalommal adták át a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjakat. Teljes cikk

Ezt kell átgondolnia a családoknak az egyetemi felvételi kapcsán

Egy államilag finanszírozott helyen tanulónak átlagosan 320 ezer forintos költséggel kell számolnia szemeszterenként. Teljes cikk