Megjelent: 4 éve

HR Portré: Magyar Miklós – Wizz Air

„Vállald el azokat a kihívásokat, amelyeket más nem szeretne, mert ezekben általában nagy lehetőség van.” Ez volt a legjobb tanács, amit kapott és megfogadott Magyar Miklós, aki februárban lett a Wizz Air légitársaság HR vezetője. Miklósról kiderül, hogy tíz éve minden feladatát, határidejét egy Excel-fájlban kezeli. Kikapcsolódásként pedig szeret online stratégiai játékokat játszani.

Névjegy
2004-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen. Pályafutását a British American Tobacco Hungary-nél kezdte, majd a GE, a Xerox és idén februártól a WizzAir következett. Angolul felsőfokon, olasz nyelven alapszinten beszél. Rendszeresen előad konferenciákon (pl. HR Piknik, OHE Konferencia), illetve egyetemi kurzusok vendégelőadója.
Miklós 35 éves, 10 éve házas, két fiúgyermek édesapja. Családjával Budapest VI. kerületében él. Hobbija a zene, a tánc (10 évig aktívan űzte), az utazás, az olvasás, de az online stratégiai játékok is kikapcsolják. A könyvek közül elsősorban a történelmi és a sci-fi regényeket szereti. Kedvenc úticéljai között szerepel Olaszország, Izrael, az Amerikai Egyesül Államok és számos magyarországi település is.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

Szerencsésnek tartom magam, mert kiváló vezetőim és csapattársaim voltak, akiktől sokat tanultam, és akikkel üzleti értéket tudtunk alkotni.  Sok munkatársam ért el kiemelkedő szakmai sikereket, futott be szép karriert, örömmel tölt el, hogy ebben én is támogatni tudtam őket.

Szintén büszke vagyok arra, hogy több szervezetben is sikerült a HR-ről kialakított képet megváltoztatni: elérni, hogy a HR kilépjen a kizárólag végrehajtó szerepből, és valódi partnerként vegyen részt üzleti és stratégiai döntések meghozatalában.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

Sok kiváló tanácsot kaptam, de ami a legjobban megmaradt, azt egy senior HR vezető mondta a GE-nél. Javasolta, hogy vállaljam azokat a kihívásokat, amiket más nem szeretne, mert ezekben általában nagy lehetőség van. Ezt az elvet próbáltam követni és később több olyan munkakört is betöltöttem, amit a nehézsége, összetettsége, vagy akár a benne rejlő kihívás miatt mások nem vállaltak. Ezek a lehetőségek később meghatározóak voltak, mert olyan feladatokkal tudtam a pályafutásom korai szakaszában foglalkozni, amelyek kiváló lehetőséget nyújtottak a szakmai fejlődésre, nagy önállóságot, kihívást és felelősséget biztosítottak számomra.

3. Mitől jó egy vezető?

Hiszek abban, hogy minden vezető más, mindenkinek a saját személyiségéhez illő eszközöket kell megismernie és használnia, hogy jó vezető legyen. Ezzel együtt vannak olyan értékek, amelyek minden vezető számára fontosak: az iránymutatás, az etikus magatartás, az értékelvű vezetés, az őszinteség.

Karrierút
 • 1999-2004 közgazdász msc diploma
  Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem
 • 2004-2006 British American Tobacco
  Management Trainee és Fejlesztési vezető
 • 2006-2010 General Electric
  több regionális pozícióban HR-vezető
 • 2011-2016 Xerox
  HR-igazgató Magyarország, Szlovénia és Horvátország, majd HR-igazgató Közép- és Kelet-Európa, Izrael és Törökország régió
 • 2016 februártól Wizz Air
  HR igazgató (Head of HR)

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

Nagyra értékelem a pozitív hozzáállást, a magas energiaszintet, az őszinteséget, a nyitottságot és a munka iránti elkötelezettséget. Nehezen tudom kezelni, ha valaki nem őszinte, „potyautasként” nem veszi ki a részét a csapat teljesítményéből vagy negatív.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

A megfelelő időgazdálkodás kritikus számomra, így tudok sok prioritással, sok feladattal egyszerre megbirkózni. Körülbelül 10 éve az összes feladatomat egy Excel táblázatban kezelem, a határidőket pontosan vezetve. Így egyszerre tudok sok projektet, feladatot követni, de egyúttal el tudom kerülni, hogy elterelje a figyelmemet egy hosszú, szervezetlen feladatlista; mindig tudom, hogy aznap mi az elsődleges.
Fontosnak tartom azt is, hogy ne álljanak nálam folyamatok, és hogy a munkatársaim is gyorsan választ kapjanak a kérdéseikre, ezért reggel korán, már 8 előtt kezdeni szoktam, hogy az egyszerűbb, gyorsabban elvégezhető feladatokat a nap elején lezárhassam.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?

Korábban sokszor előfordult és ezt hatékonynak találtam olyan feladatoknál, amelyek összpontosítást igényelnek. A jelenlegi munkakörömben igyekszem az irodában elérhető lenni, így lehetőségem van munkatársaimmal személyesen találkozni, és ezáltal csökkenteni az emailes és telefonos egyeztetések számát.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

Egy 18 éves fiatal olyan eszközöket és megoldásokat fog használni, amelyek nagy része ma még talán nem is létezik. Sőt, talán még a későbbi szakmája sem. Ezért fontos, hogy nyitott legyen az újdonságokra, ne teherként és áldozatként élje meg a változást, folyamatosan tanuljon és fejlessze magát, szerezzen szakmai gyakorlatot, éljen a kihívások adta lehetőségekkel és próbálja megtalálni azokat a feladatokat, területeket, amelyek örömet okoznak neki.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?

Nincs könnyű dolga a mai pályakezdőknek HR területen. Az egyetemről, főiskoláról hozott szakmai tudásnál fontosabbnak tartom a személyes kompetenciákat, a nyitottságot, a konstruktívan kritikus gondolkodást, a magas energiaszintet. Fontos a munka iránti alázat és a nyitottság a tanulásra. A változásokhoz való viszony is sikertényező, a HR a változások élén kell hogy álljon, példát kell mutasson.

A Wizz Air légitársaságról:
Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, jelenleg 67 darab Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, több mint 420 útvonalat kínál 25 bázisról, 123 desztinációra, 38 országban. A Wizz Airnél megközelítőleg 2600 szakember dolgozik, a 2016. március 31-én zárult pénzügyi évben 20 millió utas választotta a légitársaságot. A Wizz Airt a Londoni Értéktőzsdén jegyzik “WIZZ” kóddal, szerepel az FTSE 250 és az FTSE All-Share tőzsdei indexekben. A világ egyik vezető légiipari kiadványa, az Air Transport World szerkesztősége a Wizz Airnek ítélte a 2016 Diszkont Légitársasága címet.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?

Nagyon izgalmas ma HR-rel foglalkozni. A technológia gyors változása legalább annyi lehetőséget nyújt, mint amennyi kihívást rejt, de az biztos, hogy alapvetően változtatja meg a vállalatok kultúráját, a munkatársak együttműködését, de a HR alapfolyamatait is, például a toborzást, tehetségmenedzsmentet.

Sokszor hallani az Y generáció integrálásáról is a munkahelyekre. Ha belegondolunk azonban, hogy ez a korosztály 1-2 évtizeden belül a munkavállalók többségét jelenti majd, akkor a kérdés feltevése is megváltozik: hogyan alakítsuk át magukat a munkahelyeket, hogy vonzóvá váljanak az Y generációsok részére? HR szempontból ez egy izgalmas és sokszínű feladat.

Végül, de nem utolsósorban látszanak már jelei annak, hogy a munkavállalás jellege is változik. Egyre többen szeretnének projekt alapon dolgozni és nem alkalmazottként, ez pedig teljesen új munkaerő-tervezési, toborzási és tehetségmenedzsment stratégiát igényel majd a HR-től.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Szabadidőmet elsősorban a családommal töltöm, a velük töltött idő feltölt, energizál. Ezen kívül barátaimmal szeretek kikapcsolódni, illetve amennyiben időm engedi, utazok, zenét hallgatok, táncolok, olvasok és online stratégiai játékokkal is játszom.

 • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
 • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
 • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
 • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk

Facebook