Megjelent: 6 éve

Masa Beáta, a Bonduelle CE interim HR igazgatója

Masa Beáta József Attila Tudományegyetemen vegyész, kémiai tanári, majd munkaügyi kapcsolatok diplomát szerzett a kilencvenes években, melyet személyügyi emberi erőforrás menedzser diplomával egészített ki a kétezres évek elején a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Közgazdasági Továbbképző Intézetben végzett tanulmányai jóvoltából.

A szakember az életen át tartó tanulás jegyében folyamatosan továbbképzéseken tökéletesíti tudását. Így részt vett többi között coaching, AL team coaching, compensation & benefit manager, HAY módszertan munkakör értékelő, SHL vezető kiválasztás tanfolyamokon.

Karrierút

Pályafutását a Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-nél kezdte, 1992-ben. Az olajipari vállalatnál töltött hét év alatt számos szakértői és vezetői munkakörben tevékenykedett Szegeden és Budapesten. A többi között volt humánpolitikai osztályvezető, változásmenedzselési projektszakértő és számos HR projektben működött közre.

2002-2003 között a Magyar Államvasutak Zrt. portfólió emberi erőforrás osztályvezetőjeként a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok igazgatóságainak, felügyelő bizottságainak, tulajdonosi képviselőinek, ügyvezetőinek és vezérigazgatóinak a humán ügyeit menedzselte. Majd két évig központi humánpartner vezetőként irányította a funkcionális szervezeteket támogató HR generalistákat, újrastrukturálta a szervezetet és közreműködött az SAP HR rendszer bevezetésében.

2006 és 2008 között a MÁV Zrt. kompenzcióvezetőjeként egy 11 fős HR csapatot irányított és közel ötvenezer munkavállaló személyi jellegű ráfordításait menedzselte. Beáta a két év alatt fejlesztette a vállalati stratégiára épített kompenzációs politikát és rendszereket, optimalizálta a munkaköri struktúrát, növelte a szervezeti hatékonyságot, kialakította a tréning- és kvalifikációs katalógust, fejlesztette az SAP HR modulokat, kezelte a béren kívüli javadalmazási rendszert és szociális, jóléti juttatásokat. Továbbá menedzselte az éves kollektív szerződés erejű megállapodásokat, bér- és jövedelempolitika tárgyalásokat. Számos vállalati szintű HR projektet vezényelt le és Beáta kiemelte a MÁV gépészeti üzletág önálló vállalattá való sikeres kiszervezésének HR vezetését az itt elért eredményei közül.

Gondoskodó elbocsátás levezényelése a Rail Cargónál

2009 és 2012 között a gazdasági válság HR kezelése volt a fő feladata a háromezer-egyszáz fős Rail Cargo Hungaria Zrt. humánerőforrás igazgatójaként, miközben a harmincöt fős HR csapat munkáját irányította. Mint mondja, a hatékony intézkedések eredményeként csökkentek a személyi jellegű- és egyéb költségek, ezzel a társaság hatékonyságát növelve, optimalizáva. A szervezeti hatékonyság pedig sikeresen javult a változásmenedzsment programok fejlesztésével, intézkedések megtételével. Feladata volt továbbá a munkaügyi kapcsolatok társasági szintű kezelése, a HR stratégia folyamatos felülvizsgálata az üzleti célok teljesítése érdekében, HR rendszerek, folyamatok, programok, szabályzatok és eljárások fejlesztése, integrált, kompetencia alapú teljesítményértékelési rendszer kialakítása és fejlesztése.

A HR szakember az elért eredmények közül kiemelte a nyolcszáz munkavállalót érintő, jelentős mértékű leépítési program menedzselését, melyet gondoskodó létszám leépítési program kialakításával valósítottak meg. Büszke még a szervezet átalakítási, organizációs és restrukturálási projektre is, amely jelentős informatikai átalakítást igényelt és több Millió euró megtakarítást eredményezett.

Váltás az FMCG területre

2013 és 2015 között a négyszáz fős Borsodi Sörgyár Kft. személyzeti igazgatója. Itt egy hét fős HR szervezet élére került, a munka pedig a globális vállalat mátrix szervezetében zajlott. Fő feladatai közé tartozott a humán erőforrás szakterület irányítása, stratégiai kezdeményezések kulcsfontosságú projektek meghatározása, a vezetés fejlesztése, képességfejlesztő programok bevezetése, tehetség és utódlástervezéssel támogatva az üzleti stratégiát. Részt vett a Molson Coors HR működési modelljének közép-európai szintű átalakításában (HR Business Partner Modell bevezetése, tevékenységek ki- és átszervezése).

Az itt eltöltött évek is igen eredményesnek bizonyultak: általa valósult meg számos projekt, és a javadalmazási rendszer átalakítása, a SAP HR implementációja, az új, határozatlan idejű kollektív szerződés, vagy éppen az új munkakör értékelési és bértarifarendszer bevezetése.

Izgalmas lehetőség a karrierben

Masa Beáta idén áprilistól a Bonduelle central Europe Interim HR igazgatójává vált. - A HR szervezet átalakítás eredményeképpen a centralizáció egyre nőtt, a prágai központ irányába vándoroltak az érdemi feladatok, egyre operatívabbá vált a munkakör. Ezen okokból kifolyólag nyitottá váltam és személyes, szakmai kapcsolatrendszer közreműködésével találtam új FMCG HR kihívást. A regionális HR Igazgató babát vár és április végétől előreláthatólag 2017. januárig GYES-re megy. Interim a pozíció, ami nagyon izgalmas, új lehetőség a karrieremben, így elfogadtam - vall a pozícióváltás hátteréről Masa Beáta.

Beáta szeret utazni, olvasni, főzni és fitnesz órákra járni.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk