kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Megszavazta a parlament az új kata-törvényt

Bár csak tegnap nyújtották be, ma már meg is szavazta az országgyűlés a kata új szabályozásáról szóló törvényt. Hiába a tiltakozás, a benyújtott javaslat módosítására vonatkozó kezdeményezések. 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a törvényt. Ez azt jelenti, hogy 2022. szeptembertől csak magánszemélynek állítható ki katás számla, és a kata egységesen 50 000 forint lesz.

kata, törvénymódosítás-

Néhány órás vita után elfogadta az országgyűlés a kata módosításáról szóló törvényt, annak ellenére, hogy Budapest több pontján tüntetők tiltakoztak a módosítás ellen, valamint több szakmai szervezet emelte fel szavát és tett javaslatokat a törvény lehetséges finomítására. A körülbelül 450 ezres kisvállalkozói körből a módosítás legalább 300 000 válallkozót érint. 

Kedden a fővárosban a kata törvény módosítása ellen tüntetők megbénították a közlekedést a Margit-hídon, egy kisebb csoport pedig az Erzsébet-híd közlekedését is lelassította. 

A törvény szerint csak azok választhatják majd a katázást, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. A Bt-k is kikerülnek a katások köréből. Aki benne maradhat, nekik egységesen havi 50 000 forintos tételes adót kell fizetniük, és a jelenlegi 12 millióról 18 millió forintra emelkedik a bevételi értékhatár. A szabályozás 2022. szeptember 1-től lép majd hatályba. Hogy mennyivel marad kevesebb a vállalkozó zsebében átalányadózással, arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk. 

A nap folyamán az átalakítás ötletgazdája, Parragh László is azt mondta: a módosítás kicsit erőteljesre sikerült, de a kata-rendszerből kiesőket nem éri majd jelentős hátrány. Az Orvosi Kamara az egészségügyi dolgozóknak kért mentességet. Mentességet azonban csak a taxisok kaptak. 

A BKIK pedig azzal a javaslattal próbálkozott, hogy az új kata egyes részszabályainak ésszerűbbé tétele mellett az adónemből kiesők számára társadalmi egyeztetésre alapozva új adónemet alakítsanak ki, valamint a törvényjavaslat által szabott szeptemberi határidő 2023. január 1-jére módosítsák. 

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek