Megjelent: 1 hónapja

Megszavazta a parlament az új kata-törvényt

Bár csak tegnap nyújtották be, ma már meg is szavazta az országgyűlés a kata új szabályozásáról szóló törvényt. Hiába a tiltakozás, a benyújtott javaslat módosítására vonatkozó kezdeményezések. 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a törvényt. Ez azt jelenti, hogy 2022. szeptembertől csak magánszemélynek állítható ki katás számla, és a kata egységesen 50 000 forint lesz.

Néhány órás vita után elfogadta az országgyűlés a kata módosításáról szóló törvényt, annak ellenére, hogy Budapest több pontján tüntetők tiltakoztak a módosítás ellen, valamint több szakmai szervezet emelte fel szavát és tett javaslatokat a törvény lehetséges finomítására. A körülbelül 450 ezres kisvállalkozói körből a módosítás legalább 300 000 válallkozót érint. 

Kedden a fővárosban a kata törvény módosítása ellen tüntetők megbénították a közlekedést a Margit-hídon, egy kisebb csoport pedig az Erzsébet-híd közlekedését is lelassította. 

A törvény szerint csak azok választhatják majd a katázást, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. A Bt-k is kikerülnek a katások köréből. Aki benne maradhat, nekik egységesen havi 50 000 forintos tételes adót kell fizetniük, és a jelenlegi 12 millióról 18 millió forintra emelkedik a bevételi értékhatár. A szabályozás 2022. szeptember 1-től lép majd hatályba. Hogy mennyivel marad kevesebb a vállalkozó zsebében átalányadózással, arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk. 

A nap folyamán az átalakítás ötletgazdája, Parragh László is azt mondta: a módosítás kicsit erőteljesre sikerült, de a kata-rendszerből kiesőket nem éri majd jelentős hátrány. Az Orvosi Kamara az egészségügyi dolgozóknak kért mentességet. Mentességet azonban csak a taxisok kaptak. 

A BKIK pedig azzal a javaslattal próbálkozott, hogy az új kata egyes részszabályainak ésszerűbbé tétele mellett az adónemből kiesők számára társadalmi egyeztetésre alapozva új adónemet alakítsanak ki, valamint a törvényjavaslat által szabott szeptemberi határidő 2023. január 1-jére módosítsák. 

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook