Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Megújul a filmgyártás: kikerülnék a munkaerő-kölcsönző cégeket

A filmipari statiszták a tervek szerint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alatt dolgoznak majd és a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) is belép a társasági adókedvezményre alapuló támogatási rendszerbe.

images

A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) is belép a társasági adókedvezményre alapuló támogatási rendszerbe, ezáltal a cégek a jövőben nemcsak közvetlen, hanem közvetett módon - a Filmalapon keresztül - is támogathatnak készülő filmeket.

A háttérbeszélgetésen, amelyen a filmes szervezet elmúlt egy évét értékelték hétfő este, elhangzott, hogy a cégek egy letéti számlára fizethetik majd be a támogatást, a befizetés után pedig jogosultak lesznek a társasági adókedvezményre. Az ily módon elhelyezett összegekből - a filmtörvényben meghatározott idő után - automatikusan megkapják a húsz százalékos közvetett támogatást a Nemzeti Filmirodánál elszámolt, de támogatót nem találó produkciók.

Havas Ágnes, az MNF vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a producerek természetesen továbbra is közvetlenül is megállapodhatnak támogatókkal.

Andrew G. Vajna, a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány támogatta a javaslatait a magyarországi filmgyártás megújítása érdekében. Ennek egyik pontja, hogy a filmipari statiszták az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alatt dolgozhassanak. Ennek célja a terület kifehérítése, a munkaerő-kölcsönző cégek kikerülése - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Elhangzott, hogy egyszerűsödni fog a produkciók területfoglalása is, hogy "egyablakos rendszerben" lehessen a közterületfoglalási engedélyeket elintézni. Az egyszerűsítés jogi kereteinek kialakítása jelenleg zajlik - hangzott el a megbeszélésen.

Andrew G. Vajna elmondta: nem áll szándékukban a Magyar Mozgókép Közalapítvány átkerülő vagyonának eladása, értékesítése.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a filmszakmai adósságok rendezésével megbízásának egy szakasza véget ért, és a jövő feladatának a filmkalózok elleni fellépést nevezte. Az MTI kérdésére elmondta: elsősorban a törvények szigorítását szeretné elérni, növelni azok elrettentő erejét.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter