kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Mi a teendő a sikertelen felvételi után?

Nyilvánosak a felvételi ponthatárok, így minden diák számára kiderült, mely egyetemre/főiskolára nyert bebocsátást. Akkor sem szabad csüggedni, ha nem sikerült bejutni egyik felsőoktatási intézménybe sem, ugyanis új nyelvet, szakmát tanulva csak profitálhatunk az egyetem vagy főiskola előtt kihagyott évből.

images

images

Idén is sokakat értek hideg zuhanyként a felvételi ponthatárok megállapítása. "Érthető, ha ilyenkor elkeseredettek vagyunk, hiszen komoly munka előzte meg a felvételit. Az eredmény pedig várat magára" - mutat rá Kiss István, tanácsadó szakpszichológus. "A nem ritkán már-már enyhe depressziós hangulat nem meglepő a sikertelenül felvételizőknél. A túlhajszoltság, az érettségi izgalmai is most jönnek ki a jelölteken.

Pedig az érettségit követő egy év nem csak "kényszerszünetnek" fogható fel. Több nyugati országban bevett gyakorlat a továbbtanulás előtt önkéntesen kihagyni egy évet. Ezt az időt önmaguk keresésére fordíthatják és elgondolkodhatnak a továbbiakon" - jegyzi meg Kiss István.


Szakképzettség nélkül csak rosszul fizető munkaMindenesetre középiskolai érettségivel Magyarországon továbbra sem lehet karriert építeni. A Pályakezdők és Diplomások Közvetítő Irodájától kapott információk alapján érettségivel maximum havi bruttó 80-100 ezer forintot fizető, adminisztratív, irodai munkák csíphetők meg. Rosszabb esetben maradnak a gyorsétterem-láncok minimálbéres pozíciói és a hasonlóan alulfizetett telefonmarketinges, árufeltöltő munkák. Ezzel maguk a fiatalok is tisztában vannak, amit a Felsőoktatási Kutatóintézet felmérése is alátámaszt. A megkérdezett érettségizettek 90 százaléka úgy nyilatkozott: a középiskola csak a felsőoktatás előszobája. A felmérés arra is rámutatott: a frissen érettségizettek alig 1 százaléka regisztráltatja magát munkanélküliként. Ebben az is szerepet játszhat, hogy utoljára 1996 júliusa előtt kaphattak munkanélkülit az érettségizett, szakképzettséggel nem rendelkező fiatalok. Az idegenkedést a regisztrációtól gyakran a hivatalok iránti ellenszenv is táplálhatja. Mégis célszerű az előítéleteket félretenni.


Ingyenes OKJ-s képzések pályázhatóakA Pályakezdők és Diplomások Közvetítő Irodája például segítheti a továbblépést egy, a fiatal terveihez jól passzoló, Országos Képzési Jegyzékben szereplő tanfolyam ajánlásával, állami finanszírozással. "Középfokú végzettséggel, 200 nap munkaviszony hiányában, 25 éves korig pályakezdőnek minősül a fiatal. Ebben az esetben például egy gimnáziumi, szakmát nem adó érettségivel már több, rendelkezésre álló, piacképes szakmai tanfolyamra pályázhat, ha regisztrált nálunk" - tájékoztat Hágen Tímea irodavezető. Mindehhez TAJ, adó-és lakcímkártya, személyi igazolvány, az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok- érettségi, és ha van, nyelvvizsga-bizonyítvány - szükséges. A képzések iskolarendszerben, napközben zajlanak. A tanulmányok idejére ráadásuk a hatályos minimálbérrel egyező támogatást, pluszban utazási költségtérítést is kaphat a fiatal. Számukra egyébként a képzések ingyenesek.


Óvatosan a menedzserképzésekkelJuhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere azonban felhívja a figyelmet: mindig megfontoltan, körültekintően válasszunk a képzések közül. Ne horgonyozzunk le olyan tanfolyam mellett, amelynek a hangzatos elnevezés dacára nincsen munkaerő-piaci értéke. Intő jel, ha a tanfolyam pusztán elnevezése alapján azonnal menedzsernek titulálja a képzés elvégzőjét, hiszen valódi menedzserré a gazdasági szférában eltöltött több éves tapasztalattal válhat csak valaki.


Ne féljünk kilépni az álláspiacraA karriertanácsadó azt javasolja a frissen végzetteknek: ha nem vették fel őket az egyetemre/főiskolára, ne késleltessék a kilépést a munkaerőpiacra. Tanácsos tehát a kimaradó évet a kiszemelt terület profiljához közel álló munkahelyen eltölteni. Az ügyvédnek, jogásznak készülők például némi nyelvtudással már elhelyezkedhetnek egy ügyvédi iroda adminisztratív munkakörében. Itt beleláthatnak az ügyvédek mindennapjaiba: így még az újabb felvételi előtt mérlegelhetik, nem volt-e elhamarkodott a pályaválasztás. A karriertanácsadó ismert olyan fiatalokat is, akik a sikertelen orvosi egyetemi felvételit követően egy kórházban vállaltak munkát tapasztalatszerzés céljából. Az itt átélt stresszes élmények hatására azonban hamar rájöttek, mégsem nekik való az orvosi pálya.


Sok az elhamarkodott pályaválasztóA fentieket Kiss István tanácsadó szakpszichológus is megerősíti: tapasztalatai szerint a nála megforduló kliensek mintegy kétharmadának az elhamarkodott pályaválasztás az egyik legnagyobb problémája. Ők évek múlva döbbentek rá: rossz szakot választottak és az egyetem/főiskola előtt kihagyott évet inkább pihenéssel, a kiválasztotthoz közel álló területen folytatott gyakornokoskodással, nyelvtanulással kellett volna tölteniük. A nyelvtanulás hasznosságát Juhos Andrea is kihangsúlyozza: ő arra bíztatja a valamelyik piacképes nyugat-európai nyelven-például angolul, németül-már munkaképes szinten kommunikáló fiatalokat, hogy ne habozzanak nekivágni a külföldi munkavállalásnak! Au-pairként, baby- sitterként vagy a vendéglátóiparban vállalt néhány hónapos munkával nemcsak a nyelvtudás fejleszthető professzionális szintre: a fiatalon, idegenben vállalt munka később az önéletrajzban is jól mutat majd.


Ingyenes nyelvtanulás: csak a szakképzetteknekHa esetleg nem telne külföldi munkavállalásra, államilag támogatott nyelvtanfolyamokra a Pályakezdők és Diplomások Közvetítő Irodáján keresztül is lehet pályázni - erősítette meg Hágen Tímea irodavezető. Ugyanakkor hozzátette: bár töretlen az érdeklődés a különböző nyelvtanfolyamok iránt, még mindig ezt a területet övezi a legtöbb félreértés. Támogatott nyelvi képzést ugyanis nem igényelhetnek a "sima" érettségivel rendelkezők. Erre csak szakközépiskolát végzett, többnyire az érettségi megszerzése utáni egy évben a plusz technikumi, szakképesítést adó tanévet bevállalók pályázhatnak. Náluk aztán a végzettségük piacképessége alapján dől el, kaphatnak-e támogatást. "Például egy vendéglátó-eladói vagy szakács szakképesítéssel rendelkező fiatal, aki a későbbiekben külföldön is építhet karriert, nagy valószínűséggel meg is kapja a támogatott nyelvi képzést "- tette hozzá.

A nyelvtudásra persze állami támogatás hiányában is érdemes pénzt áldozni a pályakezdők szüleinek, ám ehhez többnyire nem kevés összeget kell fizetni. Budapesten például egy egyhónapos, beszédkészséget és gyakorlati kommunikációt fejlesztő, heti 4-szer 4 órás angol tanfolyamért is 70 ezer forint körüli összeget kell fizetni.

Takács Gabriella
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk

Dubai: az adóparadicsom, ahol luxus, üzlet és befektetés összeér

Szinte már a csapból is folyik, de mégsem lehet eleget beszélni Dubairól. A helyről, ahova nemcsak pihenésképpen, hanem üzleti, befektetési,... Teljes cikk