Megjelent: 6 éve

Mi minősül munkahelyi zaklatásnak?

Egy hét múlva telik le a próbaidőm. Az éjszaka fegyelmit kaptam. A nappalos műszakban lejönnek a vezetőségből, és miközben dolgozunk, kínoznak minket a kérdéseikkel: műveleti, ellenőrzési utasítás mit tartalmaz, holott lehetetlen ezeket megtanulni kívülről. A legügyesebb,leggyorsabb dolgozó is elbukik, mert zavarba hozzák, lámpalázas lesz. Már úgy megyünk dolgozni, hogy egy csomóban van a gyomrunk, hogy mikor jönnek hozzánk a kérdéseikkel, hogy aztán fegyelmit adhassanak. Ki vagyunk szolgáltatva, mert más munkalehetőség itt a környéken nincs a nőknek. Ünnepnap, mindig menni kell. Ez munkahelyi zaklatásnak minősül?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Először is próbaidő alatt a munkaviszonya azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntethető. Ezt kizárólag akkor támadhatja meg bíróságon eredménnyel, amennyiben a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód követelményét sérti vagy a munkáltató részéről joggal való visszaélést valósít meg. Az egyenlő bánásmód követelményét akkor sérti a felmondás, ha pl. valamely védett tulajdonságával áll összefüggésben. Védett tulajdonságnak minősül a nem, illetve az életkor is. Joggal való visszaélésnek minősül pl. az, ha szóvá teszi a munkahelyén, hogy a túlórák nem lettek kifizetve (jogával él), amire válaszol a munkáltató a munkaviszonyát megszünteti.

Fegyelmit akkor kaphat, amennyiben munkaviszonnyal összefüggő kötelezettségét felróhatóan megszegi, azaz hibás volt a kötelességszegésben. Az ellenőrzés módja az emberi méltóságot nem sértheti, de az a tény, hogy emiatt izgul, nem teszi az intézkedést jogellenessé. Az sem jogellenes, ha fegyelmi vétség esetén nem kap bónuszt.

Vasárnap és ünnepnap csak kivételes körülmények között lehet dolgozni.

Vasárnapra rendes munkaidő

a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

b) az idényjellegű,

c) a megszakítás nélküli,

d) a több műszakos tevékenység keretében,

e) a készenléti jellegű munkakörben,

f) a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,

g) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően - e napon szükséges munkavégzés esetén,

h) külföldön történő munkavégzés során, valamint

i) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be. Ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.

Munkaszüneti napok a következők: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Munkaszüneti napra rendes munkaidő az a)-c), g)-h) pontban meghatározott esetben osztható be. A munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha

a) a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján, vagy
b) baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor. A munkaszüneti napra vonatkozó beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá a húsvét- és a pünkösdvasárnap tekintetében.

A zaklatási kérdése vonatkozásában elsőként is azt kell definiálni, hogy mit tekint ennek a jog. A zaklatás egy olyan szexuális vagy egyéb természetű magatartás, mely az érintett személy védett tulajdonságával áll összefüggésben (pl. a neme, életkora) és annak célja vagy hatása ellenséges, elidegenítő, megfélemlítő, támadó környezet kialakítása. AZ Ön leírásából ezt nem lehet megállapítani. A bíróság akkor állapítja meg pl. a zaklatást, amennyiben valakinek van egy zavaró, törvény által védett tulajdonsága (pl: betegsége), és arra tekintettel lehetetlenítik el. A zaklatásnak vagy az a vége, hogy a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyt vagy maga a munkavállaló megy el. A zaklatás alapelemeit azonban annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozik. Önnek tehát azt kellene bizonyítania, hogy az ellehetetlenítő magatartásra női neme, kora stb. alapján kerül sor. EZt pl. azzal bizonyíthatja, hogy csak a nőknél kötnek ki próbaidőt.

Ténykérdés, hogy a munkahelyek többsége nem nőbarát. A munkáltató intézkedése sok esetben sikerrel támadható meg bíróságon, amennyiben azt a női nem motiválta. Amennyiben pl. csak a női munkavállalóknál kötnek ki próbaidőt, az sérti az egyenlő bánásmód követelményét. Hasonlóképpen az is, ha náluk alkalmaznak kizárólag határozott idejű munkaviszonyt, hogy terhesség esetén meg lehessen a munkaerőtől szabadulni.

Jogkérdéssel a Jogpont Hálózathoz fordulhat. Amennyiben az egyenlő bánásmód követelményének megsértésével összefüggő panasza van, az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól is kérhet felvilágosítást.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen következménye van, ha a koronavírus miatt kevesebbre jelentenek be?

25 évem van egy cégnél, most a helyzetre való tekintettel 2 órában akarnak bejelenteni. Milyen következményei vannak ennek, illetve lehetnek pl.... Teljes cikk

Köteles-e a munkáltató végkielégítést fizetni, ha a koronavírus miatt akar elküldeni?

23 év munkaviszony után lehetséges, hogy a mostani helyzetre hivatkozva a munkáltató nem köteles kifizetni a végkielégítésemet? Mert ezt állítja. A... Teljes cikk

Milyen lehetőségünk van, ha gyermekünk tejérzékeny?

Azt szeretném kérdezni, mi a teendőnk és milyen jogaink vannak a feleségemmel? A helyzet a következő, én 24/48 órás hivatásos szolgálatot látok... Teljes cikk