Megjelent: 6 éve

Mit tegyünk, hogy legyen majd nyugdíjunk, ha odáig jutunk?

Az állami nyugdíjrendszer hosszú távon nem fenntartható, ezt a magyarok nagy része tudja is, hiszen 100-ból mindössze két ember gondolja úgy, megél majd az állami nyugdíjból az előzetes megtakarítás mégis kevés, írja a Pénz beszél blog az Indexen.

Az első feladat a lap szerint, hogy növeljük a bevételeinket, ehhez pedig nem árt tanulni, hiszen a magasabb képzettséget igénylő szakmákban a fizetések is magasabbak. Nyelveket, de akár új szakmát sem késő elkezdeni tanulni.

A lehetőségek elérése érdekében mobilnak kell lenni, hiszen akár a fővárosban, akár külföldön jóval magasabb fizetésekkel találkozhatunk azonos szakmákban. Munkahelyváltás is lehet eszköz a jövedelem emelésére, hiszen lehet, hogy a versenytárs jobban fizet.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket az állam is megtámogatja, így ebben is érdemes gondolkodni. Ráadásul hozama is van, ahogy a befektetéseknek is, amiben szintén érdemes gondolkodni, ha van egyébként megtakarított pénzünk. A hiteleket is érdemes kiváltani.

Miközben a magyarok mindössze két százaléka gondolja úgy, hogy kényelmesen meg fog élni az állami nyugdíjából, mégis mindössze harmaduknak van nyugdíjas éveikre megtakarított pénze. A hiány egyik okát az alacsony jövedelmek jelentik, amelyekből nem könnyű még félretenni is.

Index
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter