Megjelent: 2 éve

Mit ünneplünk nőnapon?

A nemzetközi nőnap 1913 óta március 8-ra esik, Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először. Sok országban ekkoriban erősödtek fel a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban és a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére - írja a Múlt-kor magazin.

1913-ban azért esett a dátum március 8-ára, mert 1857-ben New York-ban volt egy jelentős sztrájk, amit a textiliparban dolgozó nők tartottak - más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban ezen a napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvész miatt- írja a lap.

1963-ban az Egyesült Államokban törvényt hoztak a nemek azonos fizetéséről, ennek ellenére a férfiak még napjainkban is lényegesebb jobban keresnek. Így van ez az uniós országokban is, pedig 1975-ben irányelv tiltott meg minden díjazásbeli megkülönböztetést. 2009 márciusában az Európai Bizottság kampányt indított a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséért.

Egy 2014-es adat szerint hazánkban az azonos felkészültségű, azonos munkakörben dolgozó nők 8-11 százalékkal kapnak a férfiakénál alacsonyabb bért. A különbség a gyermekek számával növekszik: egy kétgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi. A világ több országában még ennél is rosszabb a helyzet.

Sok helyen nőnapon a nők elleni erőszakkal szemben emelik fel szavukat civil szervezetek, mert véleményük szerint a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció áldozatait a jog nem védi kellően - írják.

Fotó: Pixabay
Múlt-kor
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter